Okul öncesi eğitim alan 48-60 aylık çocukların farklı kültürleri tanımalarının, dünyadaki farklı kültürlere karşı bakış açılarında yaratacağı farkların incelenmesi - Şentuna, Asiye Burcu (My University, 2011)
Okul Öncesi Eğitim Alan 48-60 Aylık Çocukların Farklı Kültürleri Tanımalarının, Dünyadaki Farklı Kültürlere Karşı Bakış Açılarında Yaratacağı Farkların İncelenmesi Farklı kültürleri tanıma eğitimi ilk olarak kendi kültürünü tanımak ile baĢlar. Çocukların kendi ülkelerinin kültürünü ve bölgesel kültürel farklarını tanımalarını sağlamak eğitim kurumlarının önemli görevlerinden birisidir. Bu önemli görevin yerine getirileceği ilk basamak da okul öncesi eğitimdir. Son yıllarda küreselleĢmenin etkisiyle bütün ülkelerde çok kültürlü eğitime ve beraberinde farklılıklara saygı eğitimine önem verilmektedir. Ülkemizde de yeterli olmamakla birlikte bu konuda çalıĢmalar yapılmaktadır. Bu çalıĢma, 48-60 aylık çocuklar için farklı kültürleri tanıma ile ilgili bir program oluĢturarak, okul öncesi dönemde farklı kültürleri tanıma konusunda farkındalık yaratarak bilinç geliĢtirmek amacıyla yapılmıĢtır. ÇalıĢma kapsamında 48-60 aylık çocuklara uygulanmak üzere “Farklı Kültürleri Tanıma Paket hazırlanmıĢtır. Ailelerin ve çocukların farklı kültürleri tanıma ile ilgili görüĢlerini konu alan çalıĢmalar incelenmiĢ ve gerek Türkiye‟de gerek yurt dıĢındaki literatürde bu araĢtırmanın ana problemine hizmet edebilecek bir ölçme aracına rastlanmamıĢtır. Bu sebeple öğretmen ve ailelerin 48-72 aylık çocukların farklı kültürleri tanıma ile ilgili görüĢlerini tespit etmek üzere aile ve öğretmen olmak üzere iki formdan oluĢan “Farklı Kültürlere BakıĢ Aile Ölçeği” ve “Farklı Kültürlere BakıĢ Öğretmen Ölçeği” geliĢtirilmiĢtir. AraĢtırma Kırklareli-Lüleburgaz, Ġstanbul-Kadıköy, Ġstanbul-BeĢiktaĢ, ĠstanbulÜmraniye‟deki M.E.B.‟na bağlı resmi okullara devam eden 48-72 aylık çocukların öğretmenleri ve aileleri ile gerçekleĢmiĢtir. “Farklı Kültürlere BakıĢ Aile Ölçeği” ve “Farklı Kültürlere BakıĢ Öğretmen Ölçeği”nin geliĢtirilmesinde aynı 150 çocuğun öğretmeni ve ailesinden elde edilen veriler kullanılmıĢtır. Ölçeğin geçerlilik ve güvenirliliğine iliĢkin kanıtlar elde edilmiĢtir. farklı kültürleri tanıma, farklı kültürleri tanıma paket rler arası öğrenme, çok kültürlü eğitim
Keywords: Eğitim; Okul Öncesi_Öğrenim ve Öğretim