Analitik hiyerarşi süreci temelli TOPSIS ve VIKOR yöntemleri ile futbolcu performanslarının değerlendirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Bu çalışmada ülkemizde 2012-2013 sezonunda Süper Lig’de gol krallığında 15 ve daha fazla gol atan 6 futbolcunun performanslarının değerlendirilmesine çalışılmıştır. Çalışmada çok kriterli karar verme yöntemleri uygulanmıştır. Analitik Hiyerarşi Süreci (Analytic Hierarchy Proces-AHS) yöntemi ile kriterlerin ağırlıkları belirlenmiştir. Elde edilen kriter ağırlıkları öncelikle TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To An Ideal Solution) yönteminde daha sonra VIKOR (Vise Kriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje) yönteminde kullanılarak futbolcuların performansları değerlendirilerek sıralama yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda her iki yöntemde de aynı fakat atılan gol sayısına göre yapılan (gol krallığı sıralaması) sıralamadan daha farklı bir sonuç elde edilmiştir.

In this study, performances of Turkish Super League’s top six goal scorers, who scored 15 or more goals in 2012-2013 season, have been analyzed. Multi-criteria decision-making methods have been used in the study. Analytic Hierarchy Process (Analytic Hierarchy Process-AHP) has been used to determine the weights of the criteria. Those weights have been used in TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To An Ideal Solution) and VIKOR (Vise Kriterijumska Optimizacija I Kompromisno Resenje) methods to rank football players’ performances. The findings highlight that apart from the ranking of the total number of goals, all other rankings are identical in both methods.
Analyzing the performances of football players using analytic hierarchy process based TOPSIS and VIKOR methods
Keywords: Endüstri Mühendisliği; Mühendislik, Makine