Türk ordusu’nun halkla ilişkiler faaliyetleri - Toprak, Özden (My University, 2002)
Bu tez Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Halkla İlişkiler faaliyetlerini incelemek amacı ile yazılmıştır. Konu üzerinde daha önce bilimsel araştırma yapılmamış olması nedeniyle bir derinleşme konusu seçilmemiş, faaliyetlere bütün olarak, genel bir bakış hedeflenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetleri halkla ilişkiler faaliyetlerini hangi esaslara dayanarak yürütür? Hangi amaçlara ulaşmayı hedeflemektedir? Bu amaçla nasıl bir örgütlenme içine girmiştir? Bu soruların cevapları ortaya konulduğunda bundan sonra yapılacak bilimsel çalışmalar için sağlıklı bir temel atılmış olacaktır düşüncesiyle hareket edilerek tezin bu soruların cevaplarını ortaya koyması amaçlanmıştır. İki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümü giriş mahiyetindedir. Bu bölümde halkla ilişkiler kavramı ele alınmış, halkla ilişkilerin çeşitli tanımları tekrar edilmiş ve halkla ilişkilerin tarihsel gelişiminin kamu yönetimi yönünden ne anlama geldiği tartışılmıştır. Bu bölümün ana fikri; halkın yönetimdeki ağırlığının artması, halkla ilişkiler faaliyetlerinin önemini ve kamu kuruluşlarının bu faaliyetlere ihtiyacını artırmıştır olarak özetlenebilir. İkinci bölümde ise; önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nin halkla ilişkilere bakışı, beklentileri ortaya konulmuştur. Bu bölümün ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin halkla ilişkiler faaliyetlerini için yürütmek için ne şekilde örgütlendiği incelenmiştir. Buna göre halkla ilişkiler faaliyetleri esas olarak Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'na yüklenmişse de halkla ilişkilerin yapısı gereği diğer makamlar da halkla ilişkiler faaliyetlerinde bulunmak durumundadır. Dolayısıyla önce daire başkanlığı, sonra da diğer makamlara yüklenen görevler ayrı ayrı ele alınmıştır. Görevlerin ortaya konulmasının ardından etkinliklere geçilmiştir. Ordu'nun hangi faaliyetleri esnasında hangi halkla ilişkiler etkinliğini gerçekleştirmeyi öngördüğü; hangi halkla ilişkiler aracını nasıl kullandığı açıklanmaya çalışılmıştır. Basınla ilişkiler, ayrı bir başlık altında ele alınarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nin basın kuruluşları ile iletişim yolları, hareket tarzları, basın yayın kuruluşlarını sınıflandırma metodları ortaya konulmuştur. Son olarak da Tanıtım başlığı altında Ordu'nun kendisini tanıtmak amaçlı etkinliklerinin esaslarını ne şekilde belirlediği incelenmiştir. This thesis aimed to study on Public Relations of Turkish Armed Forces. Due to there has been no scientific study on this issue before; this study haven't got a selected specified section. What is the main base of the TAF on PR? What are the goals of TAF? What kind of an organization do they have? The answers of this questions will give us a healthy background for the future studies. This study based on two divisions. First part has a character as beginning. In this part PR term explained, common describes of PR has been repeated, and the PR's historical progress's meaning for public administration, has discussed. Main idea of this issue can be summarized as; Public effect on administration has became stronger, due to that effect public associations needs a better PR more than ever. In the second division; first, the glance and the expections of TAF on PR has explained. Than the organisation of the Army to impose PR activities researched. PR activities is in the responsibility of the PR Department but all departments has responsibilities in PR, because of the PR activities's nature. By reason of that; first PR Department than other departments has been researched. After their responsibilites shown, activities has researched. Relations with press has been studied in an indepented title. In this title TAF's comminication, acting and classification ways has been studied. And in the last title, which is Presentation, TAF's presentation activities, and the decideing ways of this activities has been researched.
Keywords: Halkla ilişkiler; Halkla İlişkiler