Frekans sıkıştırma özelliği olan işitme cihazlarının işitsel çözünürlük üzerindeki etkisinin akustik değişim kompleksi ile incelenmesi - Kösemihal, Ebru (My University, 2016)
1.ÖZET Frekans Sıkıştırma Özelliği Olan İşitme Cihazlarının İşitsel Çözünürlük Üzerindeki Etkisinin Akustik Değişim Kompleksi ile İncelenmesi. Ebru Kösemihal, Danışman: Prof. Dr. Ferda Akdaş, M.Ü. Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı Amaç: Frekans sıkıştırma özelliğinin aktif hale gelmesi ile yüksek frekans bilgisi içeren uyaranı, kortikal seviyede ayırt etmenin, Akustik Değişim Kompleksi (ADK) ile incelenmesi ve normal işiten bireylerin ADK cevapları ile karşılaştırılmasıdır. Ayrıca, frekans sıkıştırma özelliğinin ayarlama yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 30 normal işiten ve 20 işitme kayıplı birey dahil edilmiştir. 500 ve 4000 Hz tonal uyaran içeren 1000 msn uzunluğunda bir uyaran ile ADK kaydı yapılmıştır. Frekans sıkıştırma özelliğini ayarlamak için belirlenmesi gereken başlangıç frekansı ve sıkıştırma oranı, cihaz yazılımındaki varsayılan ayarlara, optimal ayarlamaya ve ekstra sıkıştırma gereksinimine göre yapılmış ve her bir durum için ADK kaydedilmiştir. P1-N1-P2 dalga kompleksi ve ADK kompleksi dalga latanslarına göre değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Tüm bireylerde ADK elde edilmiştir. İşitme kayıplı bireylerin tüm dalga latans ortalamaları normal işitenlere göre daha uzun elde edilmiştir. Başlangıç frekansı açısından varsayılan ayarlar (BFv) ile optimal ayarlar arasında (BFo), optimal ayar ile ekstra sıkıştırma (BFe) arasında ve varsayılan ayarlar ve ekstra sıkıştırma ayarları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Sıkıştırma oranları karşılaştırıldığında varsayılan (SOv), optimal (SOo) ve ekstra sıkıştırma (SOe) oranları arasında istatistiksel farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Kortikal düzeyde yüksek frekans bilgisinin algılanması için başlangıç frekansı ve sıkıştırma oranı belirlenmesinde sadece varsayılan parametrelere bağlı kalınmamalıdır. Yetersiz sıkıştırma veya gerektiğinden fazla sıkıştırma yapmadan, optimal bant genişliği ayarlanmalıdır. Ayar doğrulamasında, gerçek kulak ölçümlerinin yanı sıra objektif bir yöntem olarak ADK uygulanabilir. Frekans Düşürme, Lineer Olmayan Frekans Sıkıştırma, Akustik Değişim Kompleksi, Ölü Bölge. 1.

The Effect of Frequency Compression on Auditory Resolution Using Acoustic Change Complex. Ebru Kösemihal, Consultant: Prof. Dr. Ferda Akdaş, M.Ü. Department of Audiology and Speech Disorders Aim: The study is concern with the distinguishing of the stimuli containing high frequency information with the frequency compression feature at the cortical level using the Acoustic Change Complex (ACC) and the comparison of such with the ACC answers of individuals with normal hearing. Method: 30 individuals with normal hearing and 20 individuals with hearing loss have been included in this study. 1000 msec long stimulus containing 500 and 4000 Hz tonal stimuli is used for ACC recording. The start frequency (SF) and compression ratio (CR) parameters of the hearing aids were programmed according to the default settings (SFd, CRd) in the device software, the optimal setting (SFo, CRo) and the extra compression (SFe, CRe) requirements and ACC has been recorded for each condition. Evaluation has been performed according to P1-N1-P2 wave complex and ACC complex wave latencies. Results: In all individuals ACC has been observed. There was a significant difference between the wave latencies in normal hearing and hearing impaired groups. All wave latency averages of the individuals with hearing impairment were longer then the individuals with normal hearing. There were statistically significant differences between SFd-SFo, SFd-SFe and SFo-SFe parameters. But there was no difference between CRd, CRo and CRe in terms of compression ratios. Conclusion: In order to discriminate high frequency information at the cortical level we should not rely on default settings of the start frequency and compression ratio of the hearing aids. Optimal bandwidth must be adjusted without performing insufficient compression or over-compression. ACC can be used besides the real ear measurement for hearing aid fitting. Frequency Lowering, Nonlinear Frequency Compression, Acoustic Change Complex, Dead Region.
Keywords: Odyoloji; Teknikler