Hemiparetik serebral palsili çocuklardaki nezyolojik bantlama ve ayak - ayakbileği ortezi (AFO)’nin yürüme ve denge fonksiyonları üzerine etkisi - Tütüncüoğlu, Fatih (My University, 2014)
1.ÖZET Tütüncüoğlu F. Hemiparetik Serebral Palsili Çocuklarda Kinezyolojik Bantlama ve Ayak - Ayakbileği Ortezi (AFO)’nin Yürüme ve Denge Fonksiyonları Üzerine Etkisi. Marmara Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon zyoterapi ve Rehabilitasyon. stanbul. 2014. Çalışmamızın amacı, Hemiparetik Serebral Palsili (HP SP) çocuklarda rutinde yoğun olarak kullanılan ve kinezyolojik bantlamaya göre maaliyeti yüksek olan Ayak - Ayakbileği Ortezi (AFO) uygulamasına, yine rutinde farklı amaçlarla kullanılan kinezyolojik bantlamanın alternatif olup - olamayacağını belirlemekti. Çalışmaya yaş ortalaması 10,43±3,27 yıl olan 37 HP SP’li olgu dahil edildi. Değerlendirmeler olgularımıza çıplak ayak ile, AFO ile ve kinezyolojik bantlama ile yapıldı. Olgularımızın denge ve yürüme fonksiyonları Berg Denge Testi, Tek Ayak Üzerinde Durma Testi, Fonksiyonel Öne Uzanma Testi, 10 Metre Yürüme Süresi Testi, Ayak İzi Yöntemi, Enerji Sarfiyatı Değerlendirilmesi ve Nintendo Wii Denge Testi ile değerlendirildi. Yapılan değerlendirmelerin sonuçlarında AFO ve Kinezyolojik Bantlama ile yapılan Berg Denge Testi, Tek Ayak Üzerinde Durma Testi, Fonksiyonel Öne Uzanma Testi değerlerindeki değişimler anlamlı değildi (p>0,05); 10 Metre Yürüme Süresi Testi, Fizyolojik Harcama İndeksi ve Ayak İzi Yöntemi değerlendirmelerindeki değişimler ise anlamlı düzeydeydi (p<0,05). Çalışma sonunda, SP’li çocuklarda denge ve yürüme fonksiyonlarını geliştirmek amacıyla kullanılan AFO’nun yanısıra Kinezyolojik bantlamanın da kullanılabileceği kanısına vardık. Serebral Palsi, AFO, Kinezyolojik Bantlama, Yürüme, Denge 2.

Tütüncüoğlu F. The Effects of Kinesio Taping and Foot – Ankle Braces on walking and balance functions of children with hemiparetic cerebral palsy. Marmara University, Institute of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation. Master Thesis. İstanbul. 2014. With regard to the routine and frequent use of Foot – Ankle Braces on Pediatrics with Hemiparetic Cerebral Palsy (HP CP), which are costly compared to Kinesio Taping which in turn are routinely used for varying purposes, we conducted our studies in order to determine whether Kinesio Taping could also be used as an alternative method alongside with Foot – Ankle Braces. We conducted our studies on 37 Pediatrics cases with HP CP whose average ages were of 10,43±3,27 years. Our case studies involved application of Foot – Ankle Braces and Kinesio Taping on bare feet. Balance and walking functions were evaluated by applying the following tests: Berg Balance Scale, One-Leg-Stand Test, Functional Reach Test, 10 Meter Walk Test, Foot Print Method, Energy Consumption Evaluation and Nintendo Wii Balance (Board) Test. The variations in the values obtained during Berg Balance Scale, One-Leg-Stand Test, Functional Reach Test conducted by using Foot – Ankle Braces and Kinesio Taping were found to be nonsignificant (p>0,05); whereas variations in the values obtained during 10 Meter Walk Test, Physiological Cost Index and Foot Print Method were found to be at a significant level (p<0,05). We came to the conclusion that Kinesio Taping may also be used alongside with Foot – Ankle Braces for the purpose of improving the stability and walking functions of children with CP. Cerebral Palsy, AFO, Kinesio Taping, Walking, Balance
Keywords: Fizyoterapi; Rehabilitasyon; Sağlık