Türk televizyon kanallarındaki haber bültenlerinde özdenetim uygulamaları - Gül, Mehmet (My University, 2013)
Televizyon Kanalı, Haber Bülteni, Özdenetim ÖZET TÜRK TELEVİZYON KANALLARINDAKİ HABER BÜLTENLERİNDE ÖZDENETİM UYGULAMALARI Teknolojinin gelişmesi ve kitle iletişim araçlarının dönüşmesiyle birlikte, haber alma sürecinin önemi artmıştır. Televizyon kanallarındaki haber bültenleri aracılığıyla insanlara sunulan haberlerde, etik kurallar, doğruluk ve güvenilirlik büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, medyanın kontrolü ve haber oluşturma sürecinde, yaşanan olumsuzlukların önüne geçebilmek için özdenetim fikri oluşmuştur. Kurum içi ve kurum dışı kurulan yapılarla, çeşitli özdenetim mekanizmaları oluşturulmuştur. Böylece ideal medya ortamı oluşturularak, halkın güvenilir ve doğru haberlere ulaşması hedeflenmiştir. Bu tezde öncelikle yayıncılık, televizyon yayıncılığı, habercilik ve televizyon haberciliği kavramları üzerinde durulacaktır. Bununla birlikte Türkiye’deki özdenetim mekanizmaları ele alınıp, bu kuruluşların faaliyetleri incelenecektir. Yapılan çalışmaların, televizyon kanallarına ve haber bültenlerine yansımaları, eleştirel bakış açısıyla değerlendirilecektir. Dört ulusal televizyon kanalının yöneticileriyle yapılan mülakatlar sonucu, medyada ve televizyon haberciliğinde özdenetim uygulamalarının verimliliği tartışılacaktır.
Keywords: Kitle İletişim Araçları; Teleizyon; Televizyon Kanalları; Türkiye