Millet Kütüphanesi, Ali Emîri Manzum NR.698'e kayıtlı ilahiler mecmuasının incelenmesi - Eski, Ahmet (My University, 2020)
Türk Mûsikî Tarihi'nin önemli kaynakları arasında bulunan güfte mecmuaları üzerine yapılan çalışmaların azlığı ve bu durumun doğal sonucu olarak Türk Mûsikîsi'nin geçmişine dair bilgilere ulaşabilmenin zorluğu, bu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu düşünceler çerçevesinde bu çalışma ile Türk Mûsikî kültürüne ve hafızasına katkı sağlayabilmek ve geçmişin izlerini günümüze taşıyabilmek hedeflenmiştir. Yapılmış olan bu çalışma, Millet Kütüphanesi, Ali Emîrî Manzum, Nr. 698'de Kayıtlı İlâhîler Mecmuası'nın İncelenmesi başlığı ile ele alınmıştır. Çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde güfte mecmualarının önemi üzerinde durulmuş, mecmuanın yazıldığını tahmin ettiğimiz dönem olan XX. yy. da Türk Mûsikîsi'nin durumu hakkında bilgi verilmiş, mecmuanın tanıtımı yapılmış, mecmuada güfteleri bulunan güftekarların hayatlarından bahsedilmiş ve güftelerden, bestelenmiş olup günümüze notaları ulaşan ilâhilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise mecmua metninin, yazıldığı Osmanlı Türkçesi'nden günümüz Türkçe'sine çevrilmesinde kullanılan metottan bahsedilerek günümüz Türkçe'sine çevrilmiş hali verilmiştir. Mecmuanın orijinal metni ise çalışmamızın sonunda ekler bölümündedir.

The exiguity of the studies carried out on lyric collections which are among significant sources of Turkish music history and as a natural consequence of this circumstance difficulty of accessibility on Turkish music’s past concerning knowledge constitute starting point of our study. Within the framework of these thinkings, we aimed at contribute to Turkish music culture and memory and bring trail of the past to the present. We handled this study that we have done with the title An analysing of the hymns collection that is registered to Ali Emîrî Manzum, Nr. 698 in Millet library. The our study consists of two parts. İn the first part the importance of lyric collections is emphasized, the era in which we estimated that the collection was written 20th century was also informed about the status of the Turkish music, the collection was introduced, the lives of lyricists whom their lyrics are in the collection was mentioned and the hymns were composed from lyrics which are it’s notes are reach to present were included. In the second part, used method to translate of the text of collection that have written with Ottoman Turkish to present Turkish was mentioned and version of the text of collection that was translated to present Turkish has been attached. The Original text of the collection is in the appendix section at the end of our study.
Keywords: Collection; Güfte; Hymn; Islamic arts; İlâhî; İslam sanatı; Mecmua; Music; Mûsikî Lyric