Importance of foreign trade policies,marketing strategies and payment methods in view of developing Turkey’s foreign trade - Çakmur, Zeynep Dina (My University, 1998)
Çalışmada ülke ekonomisinde büyük etkisi olan dış ticaret'in gelişimi açısından uygun dış ticaret politikası, uygun pazarlama politikası, uygun pazarlama stratejisi ve bunlara uygun çok çeşitli ödeme yöntemlerinin brbirinin tamamlayıcısı olarak algılanması gerektiği kanısına varılmıştır. Türkiye'de Dış Ticaret Politikalarının gelişimini şu şekilde özetleyebiliriz; İhracatın geliştirilmesi sorunu sürekli olaraka ülke ekonomisinde önem ve ağırlığını korumuştur.1964 Ankara Andlaşması'nın yürürlüğe girmesinden sonra sorunun önemi giderek daha da artmıştır.Özellikle, son yıllarda dış ticarette karşılaşılan ve hızla artan dış ticaret açığının giderilmesi amacı yönünden sorun, uzun süreli bir perspektif içerisinde öncelikle ve ivedilikle çözümlenmesi gereken bir nitelik kazanmıştır Beş Yıllık Kalkınma Planlarının uygulanmasından itibaren dış ticaret açığının azaltılması için ihracatı geliştirme ve ithal ikamesi politikaları kabul edilmiştir.İhracatta yapısal bir değişiklik sağlayarak, endüstriyel ürünler ihracatının toplam ihracat içersindeki oranının arttırılması ilkesi benimsenmiştir.Bununla beraber ihracatın yapısı içinde endüstriyel ürünler ihracatının payını sürekli ve aşamalı olarak arttırılmasına yönelik ilkeler ve uygulamalar tam olarak gerçekleştirilememiştir.Üçüncü ve Dördüncü Planlarda sorunun çözümlenmesinin esas olarak, ihracat olanaklarının geliştirilmesine bağlı olduğu saptanmıştır.İhracatın geliştirilmesi için, ihracatın çeşitlendirilmesi ve daha büyük ve kararalı döviz geliri sağlayan endüstri ürünleri ihracat payının arttırılması zorunluluğu belirtilmiştir. Dış ticaretin gelişmesi üzerinde çok büyük etkisi olan diğer bir öğe de pazarlama stratejileridir. İhracat artış hızının yükseltilmesi ve işlenmiş ürünler ihracatının arttırılması için yeni ihraç pazarlarının bulunması, mevcut pazarların kornması, pazar payının arttırılması gibi temel pazarlama araçalarını içeren bir ihracat bpazarlama politikası ve stratejilerinin uygulanması zorunlu görülmektedir.Pazarlama stratejilerini ülke ve firma açısından olmak üzere iki ana başlık altında inceleyebiliriz. Daha önce de belirttiğimiz gibi 1980 sonrasında dış ticaret politikası değişerek ihracatı teşvik politikaları uygulanmaya başlanmıştır.Bu politikaların uygulanmasıyla ülkemizde dış ticaret finans tekniklerine olan ihtiyaç artmıştır.Ödeme yöntemlerinin çeşitliliği, yaygınlığı ve ucuzluğu gerek ihracatçı gerek ithalatçı açısından hayati önem kazanmıştır.Çeşitlilik müşteriye ihtiyaçlarına uygun bir ödemeyi yakalama şansı verir.Ucuzluksa gerek ihracatçının gerek ithalatçının karlılığına paralel olarak pazarlama gücünü artırır.Böylece firmanın dış pazarlardaki rekabet gücü artar.Ticari Bankalarca ödeme yöntemlerinin yaygın olarak hizmet vermesi de müşteriyi doğrudan etkiler. 1980 sonrasında buna uygun bir gelişme olduğunu görüyoruz.1980 sonrasında pazarlama stratejileri gelişerek dış ticaret politikamızda ithal ikameci sanayileşme politikasından ihracatı teşvik eden sanayileşme politikasına geçilmiştir.Ayrıca hemen hemen tüm bankalarda dış ticaret bankacılığının gelişmesiyle ödeme yöntemlerinin yoğun ve çeşitli olarak kullanıldığı görülmektedir.Bu üç faktörün birbirinin tamamlayıcısı olarak görülmesinin dış ticaretimizi olumlu yönde etkilediği açıktır.

Cosidering the obvious impact of foreign trade on national economies, how was the development of foreign trade in Turkey? Strengthening exports has always been an issue of importance and emphasis in the country's economic affairs.Following the entering into force 1964 Ankara Agreement, the issue gained over more importance.Nowadays, the issue is being viewed with the objective of overcoming the foreign trade deficit that emerged and rapidly increased over the last years and under the long-term perspective of a problem to be solved under priority and urgency. Concurently with the inception of the Five-Year-Development Plant, development and import substitution policies have been adopted with the goal of reducing the foreign trade deficit.The principle adopted was to achieve stuctural changes in exports, and to increase the percentage of industrial products in total exports.Notwithstanding the above, principles and policies directed at the steady and step-by-step increase of the portion of industrial products within total exports as part of the overall export structure could not be fully implemented.The third and Fourth Plans revealed that the problem can be overcome basically by developing export opportunities.In order to strengthen exports, it is mandatory to achieve diversification in exports and raise the percentage of those industrial products which generate higher and more stable export revenues in total exports. Another factor which has a major impact on the development of foreign trade is marketing strategies.The implementing of export marketing policies and strategies incorporating key marketing goals such as finding new export markets, protecting existing markets and increasing market share seems to be essential for accelerating the growth rate of exports as well as increasing exports of processed goods.Marketing strategies can be studied under two main headlines,Country and Company. As stated above, foreign trade policies implemented after 1980 were essentially incentive policies. Such policies fuelled the need for foreign trade finance techniques.The variety, expansion and (availability at) low cost of payment mechanisms was vitally important both to exporters and importers.Variations allowed clients to hold on to a payment schemes matching their needs.Affodability (low cost) helps the strengthen the marketing power of exporters as well as importers parallel to their profitability.In this way, the company becomes more competitive in foreign markets.The expanding availability of financing methods and broad offerings of payment schemes by commercial banks in the country has a direct impact on customers. The availability of appropriate foreign trade policies, appropriate marketing strategies and diverse payment methods harmonizing with aforesaid must be simultaneously assessed regarding the development of foreign trade which greatly effects the national economy.Above-mentioned factors must be as intra-supplementary. Developments that took place after 1980 are in line with the foregoing.Marketing strategies put into effect after 1980 represent a shift in our foreign trade policies from import substitution based industrialization policies to export oriented industrialization policies.It is noted that this coincided with the intensive and varied utilization of payment mechanism at a time when most banks developed their foreign trade services.Clearly, the combined workings of these factors had a favourable effect on our country's foreign trade.
Keywords: Dış ticaret; Dış ticareti geliştirme; Pazarlama; Ticaret