Biyomimikriye dayalı tasarım uygulamalarının 8. sınıf öğrencilerinin sürdürülebilir kalkınma konusundaki problem çözme algılarına ve sürdürülebilir çevreye yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesi - Karasu, Cahide Buse (My University, 2024)
Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve küreselleşme sonucunda bireyler, problem çözme becerisini de kapsayan çeşitli becerilere ihtiyaç duyar hale gelmiştir. Öte yandan günümüz koşulları bizleri birer tüketim toplumu haline getirmiş ve bu durumla birlikte çeşitli çevre sorunları da ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı Biyomimikriye dayalı Tasarım Temelli Fen Eğitimi uygulamalarının 8. Sınıf öğrencilerinin Sürdürülebilir kalkınma konusundaki problem çözme algılarına ve sürdürülebilir çevreye yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Ayrıca çalışma süresince gerçekleştirilen projeler de değerlendirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma 2022-2023 öğretim yılı bahar döneminde bir devlet okulunda yürütülmüştür. Araştırmanın çalışmanın grubunu 19’u deney, 21’i kontrol grubundan olan toplam 40 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri; Sürdürülebilir Çevreye Yönelik Tutum Ölçeği, Problem Çözmeye Yönelik Algı Ölçeği ve Proje Değerlendirme Rubriği ile elde edilmiştir. Çalışmanın bulguları incelendiğinde Sürdürülebilir Çevreye Yönelik Tutum Ölçeği, Problem Çözmeye Yönelik Algı Ölçeğinin ön test ve son test sonuçlarında anlamlı farklılıklara rastlanmıştır. Proje değerlendirme rubriğine göreyse öğrencilerin yeterli proje üretme becerilerine sahip olduğu görülmüş ancak geliştirilmesi gereken birtakım alanlar tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Tasarım Temelli Fen Eğitiminin Biyomimikriyle entegrasyonu; fen bilimleri dersi kapsamında öğrencilerin sürdürülebilir çevreye yönelik tutumlarını iyileştirmede ve problem çözme algılarını geliştirmede kullanılabileceği gibi aynı zamanda öğrencilere proje geliştirmede bir pratik alanı sağlamasıyla tercih edilebilir.

In today's rapidly developing world driven by technology and globalization, individuals increasingly require various skills that encompass problem-solving abilities. However, contemporary conditions have transformed us into a consumer society, leading to various environmental issues. The aim of this study is to examine the impact of Design-Based Science Education applications based on Biomimicry on 8th-grade students' perceptions of problem-solving related to sustainable development and their attitudes towards sustainable environments. Additionally, the projects conducted during the study period are evaluated. The study utilized a quantitative research method and was conducted during the spring semester of the 2022-2023 academic year at a public school. The research involved a total of 40 8th-grade students, with 19 in the experimental group and 21 in the control group. Research data were collected using the Sustainable Environment Attitude Scale, Problem-Solving Perception Scale, and Project Evaluation Rubric. Upon examining the findings, significant differences were observed in the pre-test and post-test results of the Sustainable Environment Attitude Scale and the Problem-Solving Perception Scale. According to the project evaluation rubric, students demonstrated sufficient project production skills, although areas needing improvement were identified. In conclusion, the integration of Design-Based Science Education with Biomimicry can not only enhance students' attitudes towards sustainable environments and improve their problem- solving perceptions within the scope of science education but also provide them with a practical field for project development.
Examining the impact of biomimicry-based design applications on 8th grade students' problem solving perceptions and attitudes toward the sustainable environment related to sustainable development concept
Keywords: Attitudes; Bilim; Biyomimikri; Design-Based Science Education; Fen öğretmenleri; Öğrenim ve öğretim; Problem Çözme; Problem Solving; Science; Science teachers; Study and teaching; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Tasarım Temelli Fen Eğitimi Biomimicry; Turkey; Tutumlar; Türkiye