AISI 1040 çeliğinin frezelenmesinde yüzey kalitesinin kesici takım gürültüsünün analizi ile belirlenmesi - Akay, Arif (My University, 2009)
AISI 1040 ÇELİĞİNİN FREZELENMESİNDE YÜZEY KALİTESİNİN KESİCİ TAKIM GÜRÜLTÜSÜNÜN ANALİZİ İLE BELİRLENMESİ Talaşlı imalatta yüzey kalitesinin belirlenmesinde en önemli kriterlerden biri de üretilen parçanın yüzeyindeki pürüzlülük değeridir. Frezeleme işlemlerinde, yüzey pürüzlülüğünün tahmini için kesme kuvvetleri ve titreşimler dikkate alınarak model geliştirilmiş ve pürüzlülük oranı tahmin edilmiştir. Bunların yanı sıra, kesme esnasında meydana gelen sesin basınç düzeyindeki değişim ile yüzey pürüzlülüğü tahmininde bulunmak da mümkündür. Bu çalışmada, AISI 1040 çeliğinde DLC kaplamalı iki ağızlı karbür parmak freze ile kuru işlenmesi süresince akustik ses basıncındaki değişim mikrofon ve geliştirilen yazılım ile kaydedilmiştir. Kullanılacak düzenekler önceden kalibre edilmiş,kullanılan CNC tezgahında kesme eylemi gerçekleştirilmeden boşta ses değerleri kayıt altına alınmıştır.Ortamda bir adet tezgah çalıştırılmıştır. Kaydedilen sesin basınç değişimi ile ortalama yüzey pürüzlülüğü (Ra) arasındaki ilişki araştırılmış ve doğrusal regresyon yöntemi kullanılarak modellenmiştir. Ayrıca, kesme parametrelerinin radyal, teğetsel ve eksenel kuvvetlere etkisi de araştırılmıştır.

DETERMINATION OF SURFACE QUALITY THROUGH NOISE OF CUTTING TOOL IN MILLING OF AISI 1040 STEEL One of the most important criteria for determination of surface quality of cut surface in metal cutting is surface roughness values. In milling process, some prediction models have been developed considering cutting forces and vibrations and the rate of roughness have been predicted. In addition to these, the prediction of surface roughness can be possible by using the variation of acoustic sound pressure level which occurs during cutting process. In this study, variation of sound level have been recorded by using microphone and developed software, during dry milling of AISI 1040 steel with DLC coated two flute carbide end mill. The relationship recorded variation sound level and variation of surface roughness have been investigated and modeled through linear regression model. Additionally, the effect of cutting parameters on radial, tangential and axial forces has been investigated.
Keywords: Çelik; Çelik_Metalurji; Makine; Yüzey Sertleştirme