Bilgisayar ağlarında ses veri ve video bütünleşmesi - Kanca, Erkan (My University, 2002)
Bu tezde; öncelikle ses, veri ve video bilgilerinin iletiminde kullanılan yüksek hızlı network teknolojilerinin yapısı ve temel çalışma prensipleri anlatıldı. Ses ve video bilgilerinin karşılıklı olarak güvenli bir şekilde iletilmesi için gerekli olan protokoller anlatıldı. Videokonferans sisteminde kullanılan cihazların ve yazılımların teknik özellikleri ve nasıl kurulduğu hakkında gerekli bilgiler verildi. Birinci bölümde, tezin amacı açıklanmıştır. İkinci bölümde, videokonferans hakkında gerekli bilgiler verildi. Videokonferans sistemlerinde hangi veri hatlarının kullanıldığının anlatıldığı bu bölümde videokonferans türleri, standartları, ses ve görüntü kalitesini etkileyen faktörlere de yer verildi. Üçüncü bölümde, ses bilgilerinin taşınmasında kullanılan teknolojiler hakkında bilgi verilerek bu sistemde kullanılan cihazların çalışma prensipleri açıklandı. Ses kalitesi için gerekli algoritmalar anlatıldı. Dördüncü bölümde, IP adreslerini aynı ağ ve harici ağlar üzerinde yönlendirmek için kullanılan protokoller anlatıldı. Beşinci bölümde, IP üzerinde ses ve video bilgilerinin taşınmasında kullanılan ITU onaylı H.323 standardı anlatıldı. Altıncı bölümde, video sinyallerinin dijital ortama aktarılması esnasında fazla yer kaplamasını önlemek için geliştirilmiş sıkıştırma tekniklerinden MPEG sıkıştırma yöntemi anlatıldı. Altıncı bölüm ile on arasındaki bölümlerde, ses ve video sinyallerinin taşınmasında kullanılan yüksek hızlı network teknolojileri hakkında bilgi verildi. Her teknolojinin çalışma prensipleri açıklanarak, ses ve video iletiminde kullanım şekilleri hakkında bilgi verildi. On ikinci bölümde, masaüstü sistemlerde kullanılan videokonferans yazılımları anlatıldı. Bu bölümde yazılımın kurulumundan ayarlarının yapılmasına kadar gerekli bilgiler verildi. On üçüncü bölümde, Cisco ve Maraton firmasının ses veri bütünleşmesinde kullanılan cihazları anlatıldı. Bu cihazların kullanıldığı çok amaçlı iki projenin tasarımı ve yapılması aşamaları anlatıldı. On dördüncü bölümde, tezden elde edilen sonuçlar anlatıldı.

In this thesis; firstly, high-speed network technologies that is used to transmit voice, data and video data were explained. In order to transmit voice and video data in secure were explained. Some information was given about technical specifications of devices and software that are used in videoconference systems and how they are installed. In 1st chapter, principles of thesis were explained. In 2nd chapter, required information about videoconference was given. Kinds of videoconference, standards at videoconference, some factors, which effect quality of voice and video, are explained. In 3th chapter, some information about technologies, which is used to transmit voice data were given, and principles of devices which are used for this systems were explained. Essential algorithms for voice quality were explained. In 4th chapter, protocols, which are used for routing of IP addresses at same network and remote network, were explained. In 5th chapter, ITU certificated H.332 standard, which is used for transmitting of voice and video data at IP, were explained. In 6th chapter, MPEG that is a compressing method of video and voice signals was explained. In between 7th chapter and 11th chapters, some information about high-speed network technologies, which are used to transmit voice and video signals, were given. Principles of all technologies were explained. In 12th chapter, videoconference software that used desktop system was explained. Essential information about installing of software and settings were given. In 18th chapter, technical feature of devices, which are made VCON firm, and used at videoconference systems, were explained. In 13th chapter, devices that are made by CISCO and MARATON and used for data and video entegration were explained. In 14th chapter, results of thesis were explained.
Keywords: Bilgisayar Ağları; Video