Akromegali ile growth arrest-specıfıc 6 ilişkisi - Verimli, Nihan (My University, 2015)
Amaç: Bu tezin amacı GAS6’nın akromegali ve komplikasyonlarıyla ilişkisi olup olmadığını incelemektir. Bu amaca ulaşmak için GAS6 genine ait c.834+7G>A polimorfizmi ve serum GAS6 protein konsantrasyonu; insülin direnci, GH, IGF-1 ve hastalık süresi gibi çeşitli parametreler birlikte incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinolji Bilim Dalına başvuran hastalardan, akromegali grubu (n=48) ve sağlıklı gönüllülerden kontrol grubu (n=50) oluşturulmuştur. GAS6 genine ait c.834+7G>A polimorfizmi, PZR-RLFP yöntemiyle çalışılmıştır. Serum GAS6 konsantrasyonu ELISA (CUSABIO Human GAS6 ELISA Kit) yöntemiyle belirlenmiştir. Bulgular: Akromegali hastalarında GAS6 genine ait c.834+7G>A polimorfizminin görülme sıklığı, kontrol grubundan farklı değildi (p>0.05). Kontrol grubunda AA, AG ve GG genotiplerinin dağılımı sırasıyla %42, %48 ve %10 olarak saptanırken, akromegali grubunda %45.8, %43.7 ve %10 olarak belirlenmiştir. Serum GAS6 konsantrasyonları akromegali grubunda 7.38±2.30 ng/ ml ve kontrol grubunda ise 8.59±0.20 ng/ ml olarak bulunmştur. İstatistiksel olarak değerlendirildiğinde akromegali grubunda daha düşüktür (p<0.05). Sonuçlar: Bu tezde elde edilen bulgular, akromegali ile GAS6 ilişkisi konusunda literatürdeki ilk bulgulardır. GAS6 genine ait c.834+7G>A polimorfizmi açısından kontrol ve hasta grupları arasında bir fark gözlenmezken, serum GAS6 seviyesi, akromegali grubunda daha düşük bulunmuştur. Bu bulguların doğruluğunun, ileride yapılacak kapsamlı araştırmalarla doğrulanması gerekmektedir. GAS6, TAM reseptörleri, akromegali, tirozin kinaz reseptörleri, büyüme hormonu Acromegaly and Growth Arrest-Specific 6” Relationship

Aim: It is assumed that the GAS6 may be in correlation with acromegaly and its complications. To reach this aim Gas6 gene Hha-1 c.834+7G>A polymorphisms and serum GAS6 concentration were analyzed with some parameters like insulin resistence, GH, IGF-1 and duration of illness. Materials and Methods: An Acromegaly group (n=35) was constituted from patients who were consulted to Marmara University School of Medicine Department of Endocrinology Polyclinics and a control group was constituted from 39 healthy volunteers. GAS6 gene c.834+7G>A polymorphisms detected via PCR-RLFP method. Serum GAS6 concentrations were determined via ELISA method (CUSABIO Human GAS6 ELISA Kit). Results: GAS6 c.834+7G>A polymorphism were compared in between acromegaly and control groups. There were no significant difference observed. In the control group; AA, AG and GG genotypes were detected 42%, 48% and 10% respectively whereas in the acromegly group; 45.8%, 43.7%, and 10%. Serum GAS6 protein concentration was 7.38±2.30 ng/ ml in the acromegaly group whilst 8.59±0.20 ng/ ml in the control group. Statistically serum GAS6 levels were lower than the control group (p<0.05). Conclusion: The results obtained from this thesis are the first in literature. Serum GAS6 levels were determined lower in the acromegaly group despite the fact that GAS6 gene c.834+7G>A polymorphism were not different between the acromegaly and control groups. These results should be affirmed via comprehensive studies. GAS6, TAM receptors, acromegaly, thyrosine kinase receptors, Growth Hormone
Keywords: Biyokimya; Farmakoloji