Örgütsel küçülmenin kalan personel üzerine etkileri ve medikal cihaz üreten işletmeler üzerine bir uygulama - Gemlik, H. Nilay (My University, 2005)
Ekonomik krizlerin doğal sonucu olarak algılanan ve 1980'lerden beri sıklıkla uygulanan örgütsel küçülme uygulamasının kalan personel üzerindeki etkilerinin incelendiği bu çalışma, Kasım 2003-Mart 2004 döneminde İstanbul, Ankara ve İzmir'de medikal cihaz üretimi yapan 100 işletmede, girişimci, yönetici ve işgören statülerinde çalışan 430 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örgütsel küçülme uygulamasının ardından kalan çalışanlar üzerinde oluşan suçluluk hissi, işyeri kapatma korkusu veya işten çıkarılma korkusu, huzursuzluk, umutsuzluk, kaygı, özgüven eksikliği, öfke, stres, işe gelmeme isteği, hayattan zevk almama gibi duygular, Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Beck Anksiyete Envanteri ile kıyaslanmıştır. Örgütsel küçülme sürecine tanıklık etmiş olma ve tanıklık etmemiş çalışanlar açısından en çarpıcı bulgularından birkaçı şöyledir: örgütsel küçülme sürecine tanık olan çalışanların halen işten çıkarılmaktan veya işyerlerini kapatmaktan korktukları ancak gelecekle ilgili umutlu olduklarını ve kötü günlerden çok iyi günler bekledikleri, bu sürece tanıklık etmemiş olan çalışanların ise hayal kırıklığı yaşamaktan çok korktukları ve sürekli kaygılı oldukları görülmüştür. lme, küçülmenin kalanlara etkisi, işten çıkarılma korkusu, medikal cihaz üreten işletmeler THE EFFECTS OF ORGANIZATIONAL DOWNSIZING ON SURVIVORS AND A FIELD STUDY ON THE MEDİCAL DEVİCE MANUFACTURING COMPANIES This descriptive study has been carried out to examine the effects of Organizational Downsizing which has been applied since 1980's as a natural consequence of ecenomic crisis, on the remaining personel. The study has been realized between Novenber 2003 and March 2004 among 430 entrepreneurs, managers and workers working in the 100 medical device manufactering companies in İstanbul, Ankara and İzmir. The feelings related to downsizing such as guilt, fear of loosing one's jop or closing down the organization, discomfort, hopelessness, anxiety, lack of self-confidence, anger, stres, absenteeism and lack of enjoying life were compared by State Trait Anxiety, Beck's Anxiety and Beck's Depression. Some of the remarkable findings between employees that did not witness organizational downsizing are as follows. Employees that witnessed downsizing are stil concerned about losing their jops and their companies may be closed down, but they are hopeful about the future and expecting beter days. On the other hand, employees taht did not witness downsizing are afraid of dissappointment and are in constant state and anxiety. Downsizing, survivor syndrome, affects of downsizing, layoff syndrome, medical device manufactering companiess.
Keywords: Genel yönetim; Personel Yönetimi