OTİSTİK ÇOCUK EBEVEYNLERİNİN GENİŞ OTİZM FENOTİPİ VE ALEKSİTİMİ ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - (:unkn) unknown (My University, 2014)
Otizm birçok bağımsız genin etkileşimi sonucu oluşan, sosyal ve iletişimsel davranışlarda yetersizlik, ilgi ve aktivitelerde sınırlılık ile kendini gösteren gelişimsel bir bozukluktur. Otizmin genetik temelli yapısından yola çıkarak, otistik bireylerin ailelerinde normal popülasyona göre farklılıklar olabileceği düşünülebilir. Genel popülasyonda, otistik çocukların ebeveynlerinde görülen sosyal ve bilişsel yetersizlikler, iletişim becerilerinde farklılık, tekrarlayan davranışlar, dar ilgi alanları, aynılık ihtiyacı, bütünden çok ayrıntıya odaklanmaya yatkınlık ile kendini gösteren hafif düzeyli otistik belirtilere geniş otizm fenotipi adı verilmektedir Duygular da otistik çocukların sorun yaşadığı alanlardan biridir. Duygularını fark edip ifade etme güçlüğü yaşayan diğer bir grup aleksitimik bireylerdir. Bu araştırma, otistik bireylerin ebeveynlerinin geniş otizm fenotipi ve aleksitimi özellikleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacı ile ilişkisel tarama modeli kullanılarak 494 ebeveyn ile yapılmıştır. Araştırmada, Ebeveyn Bilgi Formu, geniş otizm fenotipi özelliklerini değerlendirmek amacıyla Otizm Spektrum Anketi ve Toronto Aleksitimi Ölçeği kullanılmıştır. Otistik bireylerin annelerinin Toronto Aleksitimi Ölçeği toplam test puanı ile Otizm Spektrum Anketi Sosyal Beceri, Dikkati Kaydırabilme, İletişim, Hayal Gücü alt ölçek puanları, babalarının ise Dikkati Kaydırabilme, İletişim, Hayal Gücü alt ölçek puanları ve Otizm Spektrum Anketi toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu bulgusuna ulaşılmıştır.

Autism is a developmental disorder as a result of the interaction of many individual genes and is a characterized by the lack of social and communicative behavior, limitations in activities and interests. Based on the structure of the genetic basis of autism, it might be considered that families of the autistic individuals may differ from the normal population. In the general population, some milder autistic symptoms were seen at the parents of children with autism like; social and cognitive deficits, communication skills differences, repetitive behaviors, narrow interests, identity needs and tendency to focus on details. These milder behaviours are called Broad Autism Phenotype.Emotions is one of the area where the children with autism have problems. Alexithymic people is another group that are experiencing difficulty in recognizing and expressing their feelings. This study is aimed to determine the relationship between the Broad Autism Phenotype and Alexithymia properties of the parents of autistic individuals. The study is prepared in accordance with the model of relational research with 494 parents.In the study; Parental Information Form, in order to assess broader autism phenotype characteristics, Autism Spectrum Quotient and in order to assess the alexithymic properties, Toronto Alexithymia Scale were used. Finally, there is a significant relationship between Toronto Alexithymia Scale total test score and Autism Spectrum Quotient Social skills, Attention Switching, Communication, Imagination subscale scores of mothers of autistic individuals and Attention Switching, Communication, Imagination subscale scores and Autism Spectrum Quotient total score of fathers.
THE RELATIONSHIP BETWEEN THE BROAD AUTISM PHENOTYPE AND ALEXITHYMIA PROPERTIES OF THE PARENTS OF AUTISTIC INDIVIDUALS