Cumhuriyetin kuruluş sürecinde 1923-1950 arası İstanbul'un gelişiminin değerlendirilmesi - Sabır, Ayhan (My University, 2019)
ÖZETCUMHURİYETİN KURULUŞ SÜRECİNDE 1923-1950 ARASI İSTANBUL’UN GELİŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Kentleri anlamak içinde yaşadığımız toplumu ve onun sorunlarını anlamak bakımından büyük önem taşımaktadır. Kenti biçimlendiren, planlayan insanlar olsa da, kentlerde insanları ve toplumları şekillendirmektedir. Kentleşme olgusu, ülkenin toplumsal ve ekonomik yapısını biçimlendiren temel öğelerden biridir. İstanbul, çeşitli imparatorluklara başkentlik yapmış, jeopolitik ve jeostratejik açıdan önemli bir yere sahip Asya Kıtası’nı Avrupa’ya bağlayan bir köprü gibidir. Ayrıca İstanbul’un gelişiminin değerlendirilmesinde çeşitli analizler yapılmış olup tarihçi, sosyolog, coğrafyacı ve kent bilimcilerin çalışmaları mevcuttur. Bu çalışmada İstanbul’un 1923-1950 yılları arasında ekonomik, siyasal, yönetsel, kentsel planlama ve sosyo-kültürel gelişimi değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda literatür analizi ve içerik analizi yöntemleri kullanılarak yapılan çalışmada İstanbul’un bahsi geçen tarihler arasında dünya kenti hüviyetinden ulusal kent niteliğine dönüştüğü sonucuna varılmıştır.

ABSTRACTAN EVALUATION OF THE DEVELOPMENT OF ISTANBUL THROUGHTOUT THE ESTABLISHMENT PROCESS OF THE REPUBLIC BETWEEN 1923 - 1950Understanding the cities is of great significance in understanding the society that we live in and its problems. Even though it is people who shape and plan the city, cities also shape the people and the society. The phenomenon of urbanization is one of the key elements that form the societal and economic structure of a country. Having been the capital of various empires, Istanbul has a geo-politically and geo-strategically important location, like bridge interconnecting the Asian and the European continents. There are various analyses conducted on the evaluation of Istanbul’s development and studies by historians, sociologists, geographers and urban scientists. This study endeavored to evaluate the economic, political, administrative, urban planning and sociocultural development of Istanbul between years 1923 to 1950. In this respect, the study, which uses literature analysis and content analysis methods, came to a conclusion that Istanbul transformed from a world city identity into national city throughout those years.
Keywords: CUMHURİYETİN KURULUŞ SÜRECİNDE 1923-1950 ARASI İSTANBUL’UN GELİŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ABSTRACTAN EVALUATION OF THE DEVELOPMENT OF ISTANBUL THROUGHTOUT THE ESTABLISHMENT PROCESS OF THE REPUBLIC BETWEEN 1923 - 1950; Local government; Turkey; Türkiye; Yerel yönetim