24 Aralık 1995 genel seçimi’nde medyanın siyasal propaganda aracı olarak kullanılması CHP ve DSP örneği - Ay, Yusuf Ziya (My University, 1999)
24 ARALIK 1995 GENEL SEÇiMiNDE MEDYANIN SYYASAL PROPAGANDA ARACI OLARAK KULLANILMASI CHP VE DSP ÖRNEĞİ Demokratik siyasal sistemlerde siyasal partiler, geli?en ileti?im teknolojileriyle daha da etkili hale gelen kitle ileti?im araçlaryndan (medya) etkili biçimde yararlanmaktadyr. Siyasal partilerin, propagandalaryny geni? kitlelere ula?tyrmalarynda medyaya en çok gereksinim duyduklary dönemlerin de seçim dönemleri oldu?u görülmektedir. Bu tez çaly?masynda, Türkiye'deki siyasal sistem içinde sosyal demokrasiyi temsil eden iki siyasal parti olan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokratik Sol Parti'nin (DSP), 24 Aralyk 1995 Genel Seçimi'nde medyayy siyasal propaganda aracy olarak nasyl kullandyklarynyn ortaya konulmasy amaçlanmy?tyr. Çaly?ma kapsamynda, 24 Aralyk 1995 Genel Seçimi'nde CHP ve DSP'nin medya aracyly?yyla yaptyklary siyasal propaganda ve bunun kamuoyu üzerindeki etkileri, ileti?im bilimi, sosyoloji ve siyaset biliminin bazy kuramsal yakla?ymlaryyla desteklenerek betimlenmeye çaly?ylmy?tyr. Tezin içeri?inde öncelikle ileti?imin tutum ve kanaatler üzerindeki etkisinden ba?lanarak, kamuoyu ve propaganda konusu incelenmi?; ardyndan kitle ileti?im araçlarynyn siyasal sürece etkisi ele alynmy?tyr. Tez çaly?masynda daha sonra, 24 Aralyk 1995 Genel Seçimi'nde CHP ve DSP'nin medyayy siyasal propaganda aracy olarak nasyl kullandyklary ortaya konulmaya çaly?ylmy?tyr. 24 Aralyk 1995 Genel Seçimi'nde, temelde benzer ideolojiye ve programlara sahip iki sosyal demokrat parti olan CHP ve DSP, kitle ileti?im araçlaryndan yararlanmy?tyr. Bu iki partiden CHP, medyanyn olanaklaryny seçimde olabildi?ince kullanmy?, seçim kampanyasy süresince profesyonel reklam deste?i almy?tyr. Seçime katylan di?er sosyal demokrat parti olan DSP ise profesyonel reklam deste?i almamasyna ve medya ortamyny propaganda aracy olarak yeterince kullanamamasyna kar?yn CHP'den fazla oy almy?tyr. Bu durum, seçim propagandasynyn medya aracyly?yyla yapylmasynyn kesin ba?ary getiremedi?i ya da siyasal ileti?im tekniklerinin CHP tarafyndan do?ru kullanylamady?y ku?kusunu do?urmasy bakymyndan üzerinde dü?ünmeyi gerektirmektedir. Bu seçimde medyanyn tarafly yakla?ymlary ve seçim yasaklaryny hiçe sayan kurnazca yayyncylyk yöntemleri ise seçim hukukuna ili?kin kurallaryn delinmesine neden olmasy açysyndan dikkat çekmektedir. Bu durum, bundan sonraki seçim dönemleri için alynacak önlemlerde ve medyanyn özele?tiri yapmasynda örnek olu?turmaktadyr. Seçim hukukunun olu?turuculary, kamuoyunun serbestçe olu?abilmesi için gereken demokratik ve e?itlikçi önlemleri almalydyr. Demokratik sürecin sa?lykly i?leyebilmesinde, dürüst yayyncylyktan ve gazetecilik eti?inden ödün vermeyen medyanyn siyasal ya?ama katkylary gözardy edilemeyecek kadar önemlidir.

THE USE OF MEDYA YN DECEMBER 24, 1995 GENERAL ELECTYONS AS A TOOL OF POLYTYCAL PROPAGANDA THE CHP AND DSP CASES The political parties in democratic political systems are using mass communications tools (media), which became more efficient by the developing communications technologies, efficiently. It is seen that political parties need media most during the elections as to reach the vast masses. The objective of this thesis is to see how Cumhuriyet Halk Partisi- Republic People's Party (CHP) and Demokratik Sol Parti -Democratic Left Party (DSP) two prties that represent social democracy in Turkey's political system , used media as a political propaganda tool in December 24, 1995 general elections. In this study, CHP and DSP's political propaganda and its effect on public opinion was described by using communication, sosyology and political sciences's some theoretical approaches. In this thesis, first, the effect of communicitions on political attitudes and opinions, then the topics like ways of thinking sociolog in public and propagndda weree studied. In the next stage, it was put forward how CHP and DSP used political propaganda in December 24, 1995 general elections into consideration. In December 24, 1995 geneeral elections, CHP and DSP which both have same political ideology and programs, benefited from mass communications tools. CHP used the opportunities offered by media as much as possible and took help from professional advertisement companies. The other social democrat party, DSP took more votes than CHP even it did not have professional advertisemed support and did not use media as political propagandaa tool efficiently. This result automatically qrause two questions: The first is whetheer the use of media as a political propaganda tool should lead to success; the second is to question the CHP's ability to use thesee techniques. This case is an example in taking prevention in next elections and for self-critiicism for media. The makers off elections law should take the neccessaary democratic and egalitarian measures as to establish the public opionion freely. For healthy democratic process, the importance of contribution of media which does not sacrifice honest brooaddcasting and journalism ethies to life can nnot be undervalued.
Keywords: Basın