Evaluatıon of the protectıve effects of sılymarın and tempol agaınst cısplatın ınduced hepatotoxıcıty - Alqozbakr, Tayf (My University, 2016)
1. ÖZET Sıçanlarda Silymarin ve Tempolün Sisplatin Kaynaklı Hepatotoksisite Üzerine Etkilerinin İncelenmesi Tayf Alqozbakr; Danışman: Prof.Dr. Fikret Vehbi İzzettin, Klinik Eczacılık Amaç: Çalışmamızda sıçanlarda silymarin ve tempolün sisplatin kaynaklı hepatotoksisite üzerine koruyucu etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Sıçanlar her grupta altı hayvan olacak şekilde altı gruba ayrılmıştır. Üç kontrol grubunun her birine yedi gün boyunca serum fizyolojik (1 ml/ kg; oral gavaj), tempol (15 mg/ kg; i.p.) veya silymarin (100 mg/ kg; oral gavaj) uygulanmıştır. Toksisite grubuna yedinci günde tek doz sisplatin uygulanmıştır. İki tedavi grubuna yedinci gün uygulanan sisplatin ile birlikte 7 gün süreyle tempol veya silymarin verilmiştir. Sisplatin uygulanmasından 24 saat sonra karaciğerleri çıkarılmıştır. Daha sonra malondialdehit (MDA), miyeloperoksidaz (MPO) ve toplam antioksidan durum (TAS) ölçülmüş ve de histopatolojik inceleme yapılmıştır. Bulgular: Tedavi gruplarının MDA düzeyleri; tempol (58.46±5.34 U/ g doku); ve silymarin (80.65±6.9 U/ g doku) sisplatin toksisite grubuna göre (176.3±21.55) düşük bulunmuştur (p<0.05). Aynı zamanda, tedavi gruplarının MPO düzeyleri; tempol (23.19±0.7 U/ g doku); ve silymarin (23.37±1.2 U/ g doku) sisplatin toksisite grubuna göre (31.81±1.6 U/ g doku) anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.05). Tedavi gruplarındaki TAS düzeyleri; tempol (1.65±0.14 U/ g doku) ve silymarin (1.67±0.19 U/ g doku) Toksisite grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (0.44±0.13 U/ g doku) (p<0.05). Bu sonuçlar histopatolojik incelemelerle uyumlu bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak, bu çalışmada tempol ve silymarinin sisplatin kaynaklı hepatotoksisitenin önlenmesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Anahtar sözcükler: hepatotoksisite, sisplatin, antioksidan, karaciğer 2 2.

Evaluation of the Protective Effects of Silymarin and Tempol on Cisplatin-Induced Hepatotoxicity in Rats Tayf Alqozbakr; Supervisor: Prof.Dr. Fikret Vehbi Izzettin; Clinical Pharmacy Department Aim: The aim of our study is to evaluate the protective effects of silymarin and tempol against cisplatin induced hepatotoxicity in rats. Material and Method: Rats were divided into six groups each consisting of six animals. Each the three control groups were adminstrated either saline or tempol (15 mg/ kg i.p.) or silymarin (100 mg/ kg p.o.) for seven days. Toxicity group of rats was given cisplatin (10 mg/ kg i.p.) as a single dose on seventh day. Two treatment groups were either given tempol or silymarin for seven days with cisplatin on the seventh day. Livers were removed after 24 hours of cisplatin administration. Then Malondialdehyde (MDA), myeloperoxidase (MPO), and total antioxidants status (TAS) were measured and a histopathological examination was also done. Results: MDA levels of treatment groups: tempol (58.46±5.34 U/ g tissue); and silymarin (80.65±6.9 U/ g tissue) were significantly low in comparison with cisplatin toxicity group (176.3±21.55) (p<0.05). Also, MPO level of treatment groups: tempol (23.19±0.7 U/ g tissue); and silymarin (23.37±1.2 U/ g tissue) were significantly low when compared with cisplatin toxicity group (31.81±1.6 U/ g tissue) (p<0.05). TAS level in treatment groups: tempol (1.65±0.14 U/ g tissue); silymarin (1.67±0.19 U/ g tissue) were significantly high when compared with toxicity group (0.44±0.13 U/ g tissue) (p<0.05). These results were coordinated with histopathological examination. Conclusion: This study shows tempol and silymarin are effective in preventing cisplatin induced hepatotoxicity. Key Words: hepatotoxicity, cisplatin, antioxidant, liver.
Keywords: Eczacılık, Klinik