Doğum sonrası meme başı çatlaklarının oluşumunun önlenmesinde göğüs kalkanı kullanımının etkisi - Demirci, Gülcan (My University, 2015)
Anne sütünün bebek için önemli olduğu bugün herkesce kabul edilmektedir. Araştırma, doğum sonrası meme başı çatlaklarının oluşumunun önlenmesinde göğüs kalkanı kullanımının etkisini incelemek, bu dönemdeki gereksinimlerine uygun hemşirelik bakımını sağlamak amacıyla Bursa'daki özel bir kadın-doğum hastanesinde gerçekleştirildi. Araştırmanın evrenini Aralık 2013 – Temmuz 2014 tarihleri arasında, doğumsonu servisinde yatan tüm hastalar oluştururken, örneklem grubuna çalışmaya katılmayı kabul eden ve örneklem kriterlerine (Son 24 saat içinde vajinal doğum yapmış olan, primipar olan, meme başında herhangi bir sorun olmayan (çatlak), sağlıklı yenidoğana sahip olan, bebeğinini düzenli aralıklarla emziren) uyan anneler alındı. Araştırmayı yaptığımız hastanede emzirme sonrası memeye anne sütü sürme uygulaması rutinde önerilmekte olup, çalışmada annelerin bu uygulamayı düzenli yapmaları sağlandı, böylece anne sütü kontrol grubu olarak alındı. Gruplarda kayıpların olması ile uygulama (göğüs kalkanı) ve kontrol (anne sütü) grubu 40ʼar kişiden toplam 80 anne ile araştırma sürdürüldü. Araştırma verileri, araştırmcı tarafından hazırlanan “Postnatal ilk 24 saat, 7. gün değerlendirme formu” ve “LATCH Puanlama Sistemi” kullanılarak elde edildi. Değerlendirmede; yüzdelik, ortalama, standart sapma, Ki-kare, Mann- Whitney U, Kruskal Wallis H testi kullanıldı. Araştırmada annelerin tanıtıcı, obstetrik ve yenidoğanʼın tanıtıcı özellikleri, emzirme uygulamalarına ilişkin anlamlılık bulunamadı. Göğüs kalkanı kullanımının meme başı sorunlarında özellikle çatlaklar üzerinde etkili olduğu (U:%12,5 K:%27,5), LATCH puanı ortalamalarında artış olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda; annelere emzirme desteği ve sürekliliğinin sağlanması, laktasyon danışmanlığının verilmesi gibi önerilerde bulunuldu. Emzirme, göğüs kalkanı, anne sütü, emzirme sorunları, LATCH

Today, it is accepted by everyone that breast milk is important for the baby. Study has been done in a private maternity hospital in Bursa. The purpose of the study was to analyse the effect of using breast shields in order to avert the formation of nipple fissures and to provide proper nursing care. While the population was formed by patients who stayed in maternity ward of the hospital between December 2013 and July 2014, sample group was formed by mothers who had accepted to be part of the study and who complied with the criteria (e.g. women who gave birth between the last 24 hours to a healthy newborn, who were primipara and did not have any skin problems on their nipples (fissure), and also women who had been breastfeeding their babies regularly.) In the hospital the study was done, to put some breast milk on the breast was adviced as routine and it was ensured that it got done regularly. In this way, breast milk was done by sample group. Because there was some missing in the groups, the study continued with population (breast shield) and sample (breast milk) groups with 40 patient for each, in total with 80 patient. Survey data was obtained by “LATCH Point Scoring System” and “Postnatal First 24 Hours, 7th Day Assessment Forms” which were prepared by the researcher. While assessing; percentage, alligation, standard deviation, chi-square, Mann-Whitney U, Kruskal Wallis H tests were used. In the study, identifier of the mother, obstetric and identifier of the neonatal features, not found significance with regard to breastfeeding practices. It is determined that using breast shield is effective in nipple problems especially in fissures (U:%12,5 K:%27,5) and LATCH point average was increased. According to the study results, it was adviced to provide breast feeding support and its continuity and to provide lactation consultancy. Key words: Breastfeeding, breast shell, breast milk, breastfeeding problems, LATCH
Keywords: Doğum hemşireliği; Emzirme