Modern Eğitimde Kaybolan Nokta: Değerler Eğitimi - KENAN, SEYFİ (My University, 2009)
Günümüzde modern eğitim ve okullar teknoloji dünyasında, özellikle internet teknolojisi gibi yeni gelişmelerin etkin olduğu alanlarda müfredat programlarında yapılan değişiklikler ve eklemelerle araçsal süreçlerde zamanına uyum sağladığı, fakat toplumda meydana gelen geniş çaplı değişim, dönüşüm ve sorunları önceden sezip inceleyerek bu alanlarda topluma rehberlik yapmak şöyle dursun, çoğu zaman bunların gerisinde kaldığı söylenebilir. Toplumsal sorunlarla yüzleşmeye ve çözüm çareleri aramaya başlandığında ise genellikle parçacı ve indirgemeci bir zihniyetle işe başlanmaktadır. Dahası, bu sorunları üreten asıl etkenlerin köküne inmeden ve çoğunlukla birbirleriyle olan ilintisi veya daha geniş muhtemel olgularla irtibatı kurulmadan pek çok unsurdan soyutlanarak ele alınmaktadır. Bu makale, modern eğitim anlayışlarını biçimlendiren temel felsefi ön kabulleri ve varsayımları tartışırken pozitivizmin etkisinde kalan eğitim anlayışında değerlerin dışlanma, ötelenme sürecini inceleyecektir. Modern eğitim, -gençliğin modern sıkıntıları, aile ve toplum sorunları, sivil-demokratik kültür ve anlayışın gittikçe kötüleşmesi, finansal, ekonomik alandaki yozlaşmalar, küresel ısınma ve ekolojik dengedeki değişimler ve benzerizamanın yeni sorunlarıyla ne kadar yetkin bir şekilde baş edebilmektedir, sorusunu ifade etmeye çalışacaktır. Ayrıca günümüz hayatını ve eğitim anlayışını derinden etkilemesi sebebiyle bu modern varsayımların olumlu ve olumsuz yönlerine dikkat çekecektir.