Etiket üretiminde ürün sipariş maliyeti ve farklı baskı sistemlerinin maliyete etkisi - Çağlıyan, Fatma Kereci (My University, 2024)
Bu tez ambalaj sektöründe etiket üretiminde Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM), Maliyet-Yarar Analizi (MYA) ve Karşılaştırmalı Analiz yöntemleri ile maliyetin etkinliğini incelemektedir. Geleneksel yöntemler ile detaylandırılamayan tüm maliyet kalemlerinin eşit ve doğru bir biçimde dağıtılması ve hesaplanması için bu yöntemlerin doğruluğu saptanmıştır. Yukarıda belirtilen yöntemler birlikte kullanılarak, etiket üretiminde ürün sipariş maliyetini ve farklı baskı sistemlerinin maliyete etkisi belirlenebilecektir. Bu sayede, etiket üretimi gerçekleştiren işletmeler için, en uygun baskı sistemini seçerek, üretim maliyetlerini minimize etmeleri amaçlanmaktadır. Bu nedenle, bir etiket üretiminde ürün sipariş maliyetinin belirlenmesi ve farklı baskı sistemlerinin maliyete etkisinin araştırılması, işletmelerin üretim süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olabilir. Bu araştırmada, etiket üretimi sürecindeki her ayrıntı, sipariş maliyetleri, stok maliyetleri, üretim maliyetleri ve diğer ilgili maliyetler dikkate alınarak analiz edilebilecektir. Maliyet analizleri daha verimli bir şekilde yapılacaktır.

Bu tez ambalaj sektöründe etiket üretiminde Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM), Maliyet-Yarar Analizi (MYA) ve Karşılaştırmalı Analiz yöntemleri ile maliyetin etkinliğini incelemektedir. Geleneksel yöntemler ile detaylandırılamayan tüm maliyet kalemlerinin eşit ve doğru bir biçimde dağıtılması ve hesaplanması için bu yöntemlerin doğruluğu saptanmıştır. Yukarıda belirtilen yöntemler birlikte kullanılarak, etiket üretiminde ürün sipariş maliyetini ve farklı baskı sistemlerinin maliyete etkisi belirlenebilecektir. Bu sayede, etiket üretimi gerçekleştiren işletmeler için, en uygun baskı sistemini seçerek, üretim maliyetlerini minimize etmeleri amaçlanmaktadır. Bu nedenle, bir etiket üretiminde ürün sipariş maliyetinin belirlenmesi ve farklı baskı sistemlerinin maliyete etkisinin araştırılması, işletmelerin üretim süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olabilir. Bu araştırmada, etiket üretimi sürecindeki her ayrıntı, sipariş maliyetleri, stok maliyetleri, üretim maliyetleri ve diğer ilgili maliyetler dikkate alınarak analiz edilebilecektir. Maliyet analizleri daha verimli bir şekilde yapılacaktır.
Product order cost in label production and effect of different printing system on cost
Keywords: Activity-Based Costing; Basım endüstrisi; Case studies; Cost Analyses; Cost Calculation; Cost effectiveness; Cost Management; Etiket Üretimi; Etiketler; Faaliyet Tabanlı Maliyetleme; Label Production; Labels; Maliyet Analizi; Maliyet etkinliği; Maliyet Hesaplaması; Maliyet Yönetimi; Printing industry; Vaka çalışmaları