Türkiye üniversiteleri maliye bölümlerinin bologna süreci çerçevesinde değerlendirilmesi - Görkem, Hilal (My University, 2013)
Bologna Süreci, Maliye Eğitimi, Maliye Bölümleri, Yükseköğretim Hizmeti ÖZET TÜRKİYE ÜNİVERSİTELERİ MALİYE BÖLÜMLERİNİN BOLOGNA SÜRECİ ÇERÇEVESİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ 1999 yılında imzalanan Bologna Deklarasyonu ile birlikte başlayan Bologna Süreci, 2000’li yıllarda yükseköğretim alanında en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Avrupa Yükseköğretim Alanı içinde derecelerin karşılaştırılabilirliğini sağlayarak hareketliliği kolaylaştırmayı hedefleyen Bologna Süreci’nin en önemli unsurlarından biri yükseköğretimde iç ve dış paydaş katılımının sağlanmasıdır. Bu çalışmada, iç paydaşlardan bölüm yönetimi, öğretim elemanları ve öğrencilerin görüşlerinden yola çıkılarak Türkiye üniversiteleri maliye bölümlerinin Bologna Süreci çerçevesinde yaptıkları uygulamalar, düzenlemeler ve mevcut durumları analiz edilmiştir. İç paydaşların görüşlerine ilişkin veriler, anket yöntemiyle elde edilmiştir. Maliye bölümlerinde müfredat çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı görülmektedir. Bölümler, program çıktıları ve ders planları hazırlanırken iç paydaşlardan öğretim elemanlarının görüşlerine sıkça başvurmuşlardır. Ancak, dış paydaşlardan (mezunlar, işverenler, meslek kuruluşları) görüş alma yaygın bir uygulama değildir. Ayrıca, program çıktıları, öğrenme çıktıları ve AKTS kredileri ile ilgili öğrencilerin görüşlerine başvurma oranı oldukça düşüktür. Bologna Süreci’nin önemli eylem başlıklarından biri olan mezunların istihdam edilebilirliğine maliye bölümlerinde önem verildiği görülmektedir. Öğretim elemanı hareketliliği yaygın bir uygulama olmamakla birlikte, bölümlerin çoğu AB hareketlilik programları kapsamında yurtdışına öğrenci göndermişlerdir. Ancak Avrupa’da maliye bölümlerinin tam eşdeğerliliği olmadığı için, yurtdışına öğrenci gönderecek program bulmakta zaman zaman güçlük çekilmektedir. Bologna Process, Public Finance Education, Public Finance Departments, Higher Education Service

ASSESMENT OF TURKISH UNIVERSITIES’ PUBLIC FINANCE DEPARTMENTS IN THE FRAMEWORK OF BOLOGNA PROCESS The Bologna Process, starting with the Bologna Declaration signed in 1999, has been one of the most debated topics in the field of higher education in the 2000s. With its aim to facilitate mobility through comparable degrees in the European Higher Education Area, one of the most important aspects of the Bologna Process is to ensure the participation of internal and external stakeholders in higher education. This study, seeks to analyze the implementations, arrangements and the current situations of public finance departments in Turkish universities within the framework of the Bologna Process by addressing the views of their internal stakeholders: the heads of departments, academic staff, and students. The data on internal stakeholders' views is obtained through questionnaires. According to the results of questionnaires, curriculum design in the public finance departments is largely completed. While preparing program outcomes and lesson plans, the departments often take the opinions of their academic staff, as one of the main internal stakeholders. However, taking the opinions of external stakeholders (graduates, employers, and professional organizations) is not a common practice. In addition, the views of students about program outcomes, learning outcomes and ECTS credits are rarely taken. The employability of graduates, as one of the most important action lines of the Bologna Process, has a significant priority for the public finance departments. Although academic staff mobility is not a common practice, most of the departments sent their students abroad within EU mobility programs. Since the public finance departments in Turkey do not have a full equivalency in European universities, it may be sometimes difficult for them to find programs to send their students abroad.
Keywords: Eğitim, Yüksek; Maliye; Maliye --Türkiye; Öğrenim ve Öğretim; Türkiye