Ailelerin çocuklarını futbol okullarına gönderme sebeplerinin araştırılması - Meral, Sezgin (My University, 2010)
AİLELERİN ÇOCUKLARINI FUTBOL OKULLARINA GÖNDERME SEBEPLERİNİN ARAŞTIRILMASI Aile, çocukluk ve ergenlik döneminde kişi üzerinde ki en etkili faktördür. Toplumların en önemli kurumu olan ailelerin, kitleleri peşinden sürükleyen en popüler spor dalı olan futbola çocuklarını gönderme sebepleri, araştırılması gereken önemli konulardan birisidir. Yapılan bu araştırmanın amacı; Ailelerin 8 – 10 yaş gurubundaki çocuklarını futbol okullarına gönderme sebeplerinde nelerin etkili olduğunu tüm yönleriyle araştırmak ve ortaya koymaktır. Araştırma İstanbul ili ile sınırlı olup, 2008 – 2009 sezonunda Türkiye Futbol süper liginde yer alan spor kulüplerinin, merkez altyapı tesislerindeki futbol okullarında eğitim alan sporcuların ailelerine uygulanmıştır. Öncelikle konu ile ilgili yerli ve yabancı kaynaklara ulaşılmaya çalışılmış daha sonra saha çalışması yapılmıştır. Saha çalışmasında yöntem olarak anket çalışması kullanılmıştır. Anket soruları uzman görüşüne başvurularak hazırlanmış ve 260 sporcu ailesi üzerinde uygulanmıştır. Uygulamalar sonucunda elde edilen veriler SPSS paket kullanılarak değerlendirilmiş, verilerin analizinde ise; t testi, anova ve tukey testi, frekans ve çapraz tablo teknikleri kullanılmıştır. Sonuç olarak bu araştırmada anneler için çocuklarının sağlıklı olması, babalar için ileride maddi kazanç elde etmesi sebebinden dolayı çocuğumu futbol okuluna gönderiyorum yargıları ile eğilim ortalaması arasında farklılık çıkmıştır. Ayrıca annelerde ve babalarda gelir seviyesi, eğitim, yaş ve meslek grupları gibi demografik özelliklerinde futbol okullarına göndermede belirleyici olduğu görülmüştür. Futbol – Çocuk – Futbol Okulu

A RESEARCH ON THE FACTORS INFLUENCING PARENTS FOR SENDING THEIR CHILDREN TO FOOTBALL SCHOOLS Family is the most influential factor in childhood and adolescence periods. Families, as the most important institutions of society, should be studied in terms of their decision for sending their children to sports schools specialized in football, a sports branch followed by masses. The objective of this research is to comprehensively scrutinize and put forth the facts that influence families’ decision for sending their children within the age group 8 to 10, to football schools. The research is limited with Istanbul province and performed on families of players being trained in football schools of central infrastructure facilities that belong to sports clubs in Super League. Firstly, efforts have been made to access local and international resources regarding the subject, and then the field work has been carried out. Survey questions have been prepared with advisory help of specialists, and applied on families of 260 players. Data collected through the survey has been evaluated by the SPSS program package. T test, anova and tukey tests, as well as frequency and cross-table techniques have been utilized in data analysis. As a result of this survey; supporting their children for participating to a football school, mother’s perception is health, father’s perception is high income for their children. Where there is a difference between mother’s father’s intention and perception averages. Also both for mothers and fathers demographic features like income level, education, age and occupation are strong criteria for sending their children to a football school. Key words: Family – Football – Kids – Football School
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Futbol