Anaakım dışı medyanın finansman stratejileri - Demir, Deniz (My University, 2017)
Bu çalışmada, Türkiye'de anaakım dışı medyanın finansman stratejileri incelenmektedir. Anaakım medyanın dışında kalan medya yapılarının finansal bağlamda incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçtan yola çıkarak çalışmaya yön gösterici nitelikte kuramsal bir çerçeve sunulmuştur. Anaakım medyanın ticari bir medya haline geliş süreci ekonomi politik bir yaklaşım kapsamında değerlendirilmiş, anaakım medyanın sahiplik yapısının birkaç büyük şirketin elinde yoğunlaşma eğilimi gösterdiği olgusuna vurgu yapılarak tüm dünyada anaakım medyada kamusal meselelerin katılımcı ve demokratik bir şekilde tartışılmasının baskılanması sonucu hakim grupların kontrolünün dışında bir tartışmaya olanak veren anaakım dışı bir medyanın gerekliliği ele alınmıştır. Anaakım dışı medyayı tasvir ederken öncelikle genel olarak medya sektörünün yapısal özelliklerine değinilmiş, medyadaki yatay, dikey ve çapraz yoğunlaşma eğilimleri; maliyetler, ölçek ekonomileri ve giriş engelleri bağlamında medya işletmelerinin kendine özgü finansal özellikleri; medya piyasalarının çeşitleri ve özellikleri; medya sektöründeki sahiplik yapısı biçimleri, medya ürünlerinin kendine has özelliklerinden bahsedilmiştir. Bu bölümü takip eden kısımda ise; finansal strateji kavramı, medya işletmelerini etkileyen risk faktörleri, medya işletmelerinin gidişatı hakkında aydınlatıcı nitelikte olan finansal tablolardan bahsedilerek, 2008 küresel ekonomik krizinin özellikle reklam gelirleri bağlamında medyaya etkileri ve giderek dijitalleşme eğiliminde olan medya sektörünün bu eğilim eksenindeki dönüşümü incelenmiştir. Dijitalleşme eğiliminin yarattığı bu dönüşüm neticesinde anaakım dışı yayıncılık için kullanılan çeşitli gelir elde etme stratejilerinden bahsedilmiş, geleneksel olarak medya şirketlerinin kullandığı satış ve reklam döngüsünden çıkabilmenin alternatifleri araştırılmıştır. Son bölümde ise örnek vaka incelemesi ve finansal analiz metodu kullanılarak Türkiye'deki üç anaakım dışı medya işletmesinin finansman stratejileri incelenerek anaakım dışı medya için güçlü bir finansman yapısının sağlanma yolları araştırılmıştır.

In this study, financial strategies of non-mainstream media in Turkey are examined. From this point of view, a theoretical framework for the direction of work has been presented. The process of becoming a commercial media of the mainstream media has been evaluated within the context of a political economic approach. It emphasized the fact that the ownership structure of the mainstream media had a tendency to concentrate in the hands of a few large companies, dealing with the need for a non-mainstream media to allow a debate outside the control of the dominant groups.While depicting non-mainstream media, The structural characteristics of the media sector have been addressed. In this context horizontal, vertical and cross-concentration tendencies in the media, the specific financial features of media enterprises, the types and characteristics of media markets, the ownership structure in the media sector and the specific characteristics of media products are mentioned. After that, the concept of financial strategy, the risk factors affecting media businesses and the financial statements that are enlightening about the progress of the media enterprises are mentioned. The impact of the 2008 global economic crisis on media, particularly in the context of advertising revenues, and the transformation of the media sector, which is increasingly in the process of digitization, have been explored.In the last section, as a result of this transformation created by digitalization, various revenue generating strategies used for non-mainstream media are mentioned. Using case study and financial analysis method, funding strategies of three non-mainstream media operations in Turkey were examined and ways of providing a strong funding structure for non-mainstream media were investigated.
Keywords: Basın; Ekonomik yönler; Kitle iletişim araçları; Medya ekonomisi Media economics; Türkiye