Sıçanlarda yanığa bağlı oluşan doku hasarına karşı anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü kaptoprilin - Özdemir, Gülşen (My University, 2012)
Yanık, toplumun büyük bir kısmının hayatı boyunca karşılaştığı bir travma şeklidir ve büyük ve komplike ise şok, enfeksiyon ve bunlara bağlı çoklu organ yetmezliği sonucu hayatı tehdit eder hale gelebilir. Hipertansiyon tedavisinde oral olarak kullanılan ilk Anjiotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) inhibitörü olan kaptopril etkisini renin anjiotensin sistemi üzerinden gerçekleştirmektedir. Bu çalışmada yanık modeli oluşturulan Spraque Dawley türü sıçanlarda, ADE inhibitörü kaptoprilin kan ve böbrek parametreleri üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla kontrol, deneysel yanık grubu ve tedavi amaçlı kaptopril uygulanan yanık grubu olmak üzere sıçanlar üç gruba ayrılmıştır. Deney sonunda sıçanların serum örneklerinde üre ve kreatinin, böbrek dokusunda ise oksidan antioksidan sistem parametreleri olarak; lipid peroksidasyon (LPO), indirgenmiş glutatyon (GSH), katalaz (CAT), superoksid dismutaz (SOD), glutatyon-S-Transferaz (GST) ve doku faktörü (DF) aktiviteleri ve sialik asit (SA) incelenmiştir. Yanık grubunda serum üre ve kreatinin değerleri ile böbrek SA miktarı, GST ve DF aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede artmış, LPO ise anlamlı olmamakla beraber artmıştır. Yanık grubunda böbrek GSH ve SOD aktiviteleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede azalmış, CAT aktivitesi ise anlamlı olmamakla beraber azalmıştır. Kaptopril uygulaması böbrek GSH, CAT ve SOD aktivitelerini yanık grubuna göre anlamlı derecede arttırmıştır, serum üre, kreatinin ile böbrek LPO ve SA değerlerini ve DF aktivitesini ise anlamlı derecede azaltmıştır. Sonuç olarak yanığa bağlı oluşan uzak doku hasarında böbreklerde artan oksidatif strese karşı kaptopril uygulaması faydalı olabilir ve yanık komplikasyonlarına karşı koruyucu etki meydana getirebilir.

INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF THE ANGIOTENSINE CONVERTING ENZYME INHIBITOR CAPTOPRIL ON KIDNEY IN BURN INDUCED TISSUE DAMAGE Burn is a type of trauma that many people meet during their life and if the damage is complicated shock, infection and multiple tissue damage may threaten life. Captopril is the first angiotensine converting enzyme (ACE) inhibitor to be used in hypertension treatment and its mechanism of action is on the renine angiotensine system. In this study the effects of captopril on blood and kidney tissue parameters were investigated in experimentally burn induced Spraque Dawley rats. For this purpose rats were divided into three groups as control, burn and captopril treated burn group. At the end of the experiment, in blood samples urea and creatinine and in kidney tissue oxidant antioxidant system parameters as lipid peroxidation (LPO), reduced glutathione (GSH), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione-S-transferase (GST) and tissue factor activities (TF) and sialic acid (SA) were investigated. In the burn group, serum urea and creatinine levels and in kidney SA levels and GST and TF activities significantly and LPO insignificantly increased when compared with the control group. On the other hand, kidney GSH levels and SOD activities significantly and CAT activities insignificantly decreased when compared with the control group. Captopril treatment increased kidney GSH levels and CAT, SOD activities; decreased serum urea, creatinine and kidney LPO, SA levels and TF activities significantly when compared with the burn group. As a result captopril treatment may have positive effects in distant tissue damage by decreasing oxidative stress in burn trauma.
Keywords: Biyokimya