Kurumsal sürdürülebilirlik ölçümünde dengeli performans karnesi yaklaşımı ve bir model önerisi: TOPSIS yöntemi ile şirketlerin değerlendirilmesi - Yılmaz, Gülşe (My University, 2018)
Günümüzde Norton ve Kaplan'ın dengeli performans karnesi (BSC) modeli kurumsal performansı geliştirmek için kullanılır. Dengeli performans karnesi ile işletmeler performans raporlarında mevcut durumlarını tespit ederek gelecek için performans hedefleri oluşturmaktadır. Bu hedefler şirketler için hem strateji hem de sürdürülebilirlik aracı olmuştur. Bu nedenle şirketlerin sürdürülebilirlik performanslarının ölçümünde sürdürülebilirlik performans karnesine ihtiyaç duyulur. Bu çalışmada sürdürülebilirlik dengeli performans karnesi oluşturulmuş ve bu kapsamda GRI G4 (Küresel Raporlama Girişimi) sürdürülebilirlik raporlarındaki ekonomik, çevresel, sosyal ve kurumsal profil boyutları ile dengeli performans karnesindeki finansal, müşteri, içsel süreçler, öğrenme ve gelişme boyutları kesiştirilerek Sürdürülebilirlik BSC modeli çıkarılmıştır. Oluşturulan model aracılığı ile GRI G4 raporu yayınlayan ve bankacılık sektöründe faaliyet gösteren şirketler çok kriterli karar verme metotlarından TOPSIS ile incelenmiş ve sürdürülebilirlik performansları değerlendirilmiştir.

Today, Norton and Kaplan's balanced scorecard (BSC) model is used to improve enterprise performance. Businesses are setting performance targets for the future by identifying their current status in performance reports with BSC. . These targets have been both a strategy and a sustainability tool for companies. For this reason, there is a need for its performance balanced scorecard in measuring the sustainability performance of companies. In this study, a sustainability BSC was created. In this context, the economic, environmental, social and institutional profile dimensions of the GRI G4 (Global Reporting Initiative) sustainability reports and the financial, customer, internal processes, learning and development dimensions of the performance scorecard are intertwined. The company's sustainability was analysed with the BSC model. The sustainability performances of the companies operating in the banking sector were examined using the TOPSIS method, which is a multi-criteria decision making method with the model.
Keywords: Balanced Scorecard; Business; Corporate Sustainabilty; Değerlendieme; Değerlendirme; Dengeli Performans Karnesi Corporate Sustainabilty; Evaluation; İşletme; Kurumsal sürdürülebilirlik; Management; Performance; Performans; Rating of --Numerical methods; Sayısal yöntemler; TOPSIS; Yönetim