Türkiye'de 2000 sonrası ev eksenli çalışma üzerine yapılmış lisansüstü tezlerin incelemesi - Karadeniz, Emel (My University, 2019)
Bu çalışma, ev eksenli çalışma konusunun lisansüstü tez çalışmalarında ele alınış biçimlerini yöntemsel, içeriksel ve tematik olarak analiz etmektedir. Çalışmanın amacı, ev eksenli çalışma konusunun bütünlüklü olarak ele alınmasına ve farklı veçhelerinin öne çıkartılmasına katkı sunmaktır. Çalışmanın ilk iki bölümünde, ev eksenli çalışma konusu ilişkisel, eleştirel ve tarihsel ele alınarak bir yaklaşım geliştirilmeye çalışılmıştır. Ev eksenli çalışmanın eve iş verme sistemine uzanan kökleri ve Türkiye’de ev eksenli çalışmanın Osmanlı dönemine yaslanan geçmişi irdelenmiştir. Ev eksenli çalışanların geçmişten günümüze devam eden sorunları ve sorunlara ilişkin çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde, araştırma kapsamına giren lisansüstü on yedi tez çalışması incelenerek, çalışmaların araştırma teknikleri ve tematik eğilimleri ortaya çıkarılmıştır. Çalışmaların tematik olarak sınıflandırılması yedi ayrı başlıkta yapılmış olup, her tema ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Ev eksenli çalışma konusunun farklı araştırma yöntemleri ve temalarla ele alınmasına katkı sunmak için öneriler geliştirilmiştir. Ev eksenli çalışma ile ilgili yapılmış lisansüstü tez çalışmalarının disiplinler arası bir yaklaşım sergilediği tespit edilmiştir.

This study analyzes how home-based work is treated in MA programs in a methodical, contextual and thematical way. The aim of the study is to contribute to addressing the issue of home-based work as a whole and highlighting its different aspects. In the first two chapters of the study, the notion of home-based work is elaborated in such a way as to develep a relational, critical and historical perspective. It explores the origin of home-based work tracing back to the outsorcing of orders to households and the past of this form of work in Turkey through its historical roots in Ottoman era. It also lays emphasis on the historical and current problems of home-based workers as well as possible solutions and suggestions for these problems. In the third part of the study, the research techniques and thematic tendencies of the studies were revealed by examining seventeen dissertations that were deemed under the scope of the study. The thematic classification of the studies was made under seven titles and each theme was evaluated separately. Suggestions have been developed to contribute to interpreting home-based study under the perspective of different research methods and themes. The study has found that postgraduate studies related to home-based study display an interdisciplinary approach.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Emek; Ev Eksenli Çalışma; Kadın; Labor economics; Labour; Turkey; Türkiye Home-Based Work; Woman