Umbilikal ven kateteri olan yenidoğanlarda göbek bakımında kullanılan iki farklı yöntemin etkinliğinin karşılaştırılması - Güven, Hatice Erkan (My University, 2006)
Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde, sorunlu yenidoğan bebeklerde, özellikle çok düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlarda güvenilir damar yolu ve biyokimyasal değerlendirmeler için umbilikal arter veya ven kateterizasyonu önerilmektedir (27). Umbilikal ven kateteri takılan yenidoğanlarda göbek bakımında kullanılan iki farklı (klorheksidin ve betadin+alkol) yöntemin etkinliğini karşılaştırmak amacıyla yapılan çalışmamızın evrenini; İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde yatan yenidoğanlar, örneklem grubunu ise bu ünitedeki umbilikal ven kateteri takılan tüm yenidoğanlar oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; literatüre dayanılarak geliştirilen “yenidoğana yönelik veri formu” kullanılmıştır. Verilerin istatistikssel analizleri için SPSS for windows 10.0 kullanılmıştır. Veriler; yüzdelik, ortalama, standart sapma, Ki-kare ve Fisher’in Kesin Ki-kare testleri ile değerlendirilmiştir. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Yenidoğanların tanıtıcı, doğuma ait ve anneye ait özellikler, antibiyotik kullanma durumları, sepsis görülme durumu açısında gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Umbilikal ven kateterinde üreme durumu, üreyen etken türü ve giriş alanındaki enfeksiyon bulgusu açısından klorheksidin kullanılan grubun lehine istatistiksel yönden anlamlı fark vardır (P<0.05). Sonuç olarak; yenidoğanlara uygulanan umbilikal ven kateteri bakımında kullanılan klorheksidin solüsyonunun betadin+alkol solüsyonuna göre antiseptik özelliğinin daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

In newborn intensive care units, umbilical arterial or venous catheterisation is suggested for reliable vessel access and biochemical evaluations in the problematical newborns and especially in very low birthweighted newborn (27). In our study, two different methods; clorhexidine and bethadine – alcohol ; used in the umbilical care of the newborns who have umbilical venous catheters, were compared for their effectiveness. The universe of the study was Istanbul Univercity, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, Pediatry department, newborn intensive care unit and the sampling group was all of the newborns who were inserted umblical venous catheter in this unit. When collecting data, “data form specific for the newborn” that was improved according to the literature was used. An SPSS (Statistical Package for Social Sciences for Windows 10.0) program was employed for statistical analysis of data. Data was evaluated with the statistical methods, these tests are percentage, mean, standart deviation, the Chi-Square test and Fisher’s exact Chi-Square test. Results were evaluated at a reliability interval of 95% and a level of significance of p<0.05. Initiatory, about delivery and maternal characteristics, antibiotics using status, sepsis status of the newborns showed no statistically significant difference between the groups. There was a statistically significant difference between the clorhexidine group and the bethadine alcohol group for positivity of the cultures of umblical venous catheters, species that prolifered, infection sign on the access point. (P< 0.05) As a result, we can say that, clorhexidine solution that was used in the newborns’ umblical catheter care has a higher antiseptic characteristic over the bethadine-alcohol solution.
Keywords: Bebek Bakımı; Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları_Hemşireler