Gayrimenkul değerleme projelerine AHP yöntemiyle bir yaklaşım - Özbay, Özge (My University, 2010)
GAYRİMENKUL DEĞERLEME PROJELERİNE AHP YÖNTEMİYLE BİR YAKLAŞIM Karma kullanımlı yapılar metropol kentlerin merkezlerinde artan yoğunluk, mekansal sıkışıklık ve değişen rant değerleri sonucunda; çalışma, barınma, alışveriş, dinlenme ve eğlenme gibi farklı ünitelerin mekansal olarak aynı çatı altında yer aldığı yapılardır. Bu ünitelerin birbirleri ile olan etkileşimleri de projenin niteliğini göstermektedir. Karma Kullanımlı projede yer alacak en uygun ünite/ ünitelerin Analitik Hiyerarşi Proses yöntemi ile belirlenmesi amacı bu çalışmanın ana konusu olmuştur. Çünkü AHP yöntemi problemi kendi içinde basamaklara ayırdıktan sonra, ikili karşılaştırmalar yardımı ile aralarındaki önemi ve bu önemin ne kadar olduğu yargısını belirleyen bir yöntemdir. Ayrıca AHP yöntemi hem nitel, hem de nicel faktörlerin değerlendirilmesine olanak tanımakta ve birçok uzmanın fikirlerinden yararlanılmasına ve karar verme sürecinde etkili olmasına olanak sağlamaktadır. Bu çalışmada karma kullanımlı yapılar, bu yapılarda yer alacak üniteler ve çok amaçlı karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerarşi Proses yöntemi tanıtılarak, ünite seçimi için alt kriterler oluşturulup Levent’te yer alan Özdilek Arsası üzerine bir inceleme yapılmıştır.

AN APPROACH OF “ANALYTIC HIERARCHY PROCESS” TO REAL ESTATE INVESTMENT PROJECTS Mixed-used developments; which have been recently popular due to increasing population density, and spatial density, as well as higher annuities; include several components such as offices, residential units, leisure and entertainment facilities, and retail. Interaction of these components determines the quality of the mix-use project. The subject of this study is the application of Analytic Hierarchy Process to determine the component/ components that provides the best fit for any proposed project. AHP first evaluates the problem itself and takes it step by step. Then each pair of issue of evaluation is considered relative to each other. AHP approach provides an evaluation of qualitative and quantitative facts, thus, makes professionals to use in their decision process. Within this study, mix-use developments and their components were introduced to AHP that is a multiple purpose decision process. The sub-criteria that were built up and used to choose the components of a potential mix-use project will be developed on Özdilek Land in Levent, İstanbul.
Keywords: Gayrimenkul Değerleme; Yöneylem Araştırması