Halikarnas Balıkçısının hikayelerinin Türk dili ve edebiyatı eğitimi açısından tematik incelenmesi - Toğral, Esin Esra Altıntaş (My University, 2019)
Halikarnas Balıkçısı’nın Hikâyelerinin Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Açısından Tematik İncelenmesi Bu tez çalışmasında Halikarnas Balıkçısı adıyla tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın hikâye kitapları incelenmiştir. Hikâyeler, tematik olarak sınıflandırılarak değerlendirilmiştir. Araştırmada Halikarnas Balıkçısı’nın sanat ve dünya görüşü kapsamında hikâyeleri yorumlanmış ve çalışmada yazarın dört farklı hikâye kitabı incelenmiştir. Hikâyeler; deniz, sevgi, aşk, ölüm, hayat temaları altında incelenmiştir. Tarih, mitoloji, deniz ve denizde yaşama ilgisi olan yazarın, hikâyelerini zenginleştiren unsurlar belirlenmeye çalışılmıştır. Yapılan çalışma ile Halikarnas Balıkçısı’nın Anadolu kültürüne ve Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatına önemli faydaları tespit edilmiştir. Yazar, deniz ve yaşamını denizden sağlayan insanlar ile ilgili detaylı anlatımları ile Türk Edebiyatında öncülerden biridir. Halikarnas Balıkçısı’nın dili şiirsel bir üslup ile kullandığı ve tüm insanlığı kucaklayan hümanist görüşle hikâyeler yazdığı tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışmada Halikarnas Balıkçısı’nın hikâyeleri tematik olarak incelenerek yazarın Türk hikâyeciliğindeki yeri ve önemi belirlenmeye çalışılmıştır. Halikarnas Balıkçısı, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Türk Hikâyeciliği, Türk Edebiyatı, Tematik İnceleme, Hikâye, Deniz, Sevgi, Aşk, Ölüm, Hayat VI ABSTRACT Thematic Examination of the Stories of The Fisherman of Halicarnassus in Terms of Turkish Language and Literature Education In this thesis, the story books of Cevat Şakir Kabaağaçlı who is known by the The Fisherman of Halicarnassus are examined. The stories are evaluated by classifying thematically. In this research, the stories of The Fisherman of Halicarnassus are interpreted within the art and world view of the author. In this work, four different story book of the author is examined. The stories are examined under the themes of sea, love, death and life. It is tried to determine the enriching factors of the stories of the author who has interest for hystory, mythology, sea and sealife. In this work, it is seen that The Fisherman of Halicarnassus, contributed to Anatolian Culture and Republican period of Turkish Literature significantly. The author is one of the pioneers in Turkish Literature with his detailed expressions about sea and the people who provide their livelihood from sea. It is seen that The Fisherman of Halicarnassus used the language with a poetic style and wrote his stories with an opinion which is embracing for humanity. In our work, it is tried to determine the place and the importance of the author in Turkish storytelling by examining the stories of The Fisherman of Halicarnassus thematically. Key Words: The Fisherman of Halicarnassus, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Turkish Storytelling, Turkish Literature, Thematic examination, Story, Sea, Love, Death, Life

FOREWORD-SUMMARY-CONTENTS-INTRODUCTION-RELATED RESEARCH-METHOD-RESULTS-CONCLUSION-REFERENCES
Keywords: AŞK; DEAD; DENİZ; Halikarnas Balıkçısı, 1890-1973; HAYAT; Kabaağaçlı, Cevat Şakir, 1890-1973; LİFE; LOVE; ÖLÜM; SEA; SEVGİ; TEMATİK İNCELEME; THEMATİC EXAMİNATİON; Turkish literature; TURKİSH STORY TELLİNG; Türk edebiyatı; TÜRK HİKAYECİLİĞİ