Kıbrıs'ta Türklere karşı işlenen uluslararası suçlar (1955-1974) - Yucel, Oğuz (My University, 2019)
Kıbrıs Lozan Antlaşmasıyla İngilizlere bırakılmıştır. 1955 yılında Rumlar EOKA terör örgütünü kurarak Türklere saldırmaya başlamışlardır. Rumların, Enosis amacıyla saldırılarını arttırmaları üzerine 1960 yılında Kıbrıs’ta bağımsız bir devlet kurulmuştur. Başpsikopos Makarios bu durumu sadece 3 yıl kabul etmiş, Türkleri Cumhuriyetten dışlamak için Akritas Planını devre sokmuştur. 21 Aralık 1963 tarihinde Türklere saldırmaya başlayan Rum tarafı bu saldırılarını sistemli olarak 1974 tarihine kadar devam ettirmişlerdir. Rumlar bu saldırıları yaparken Türklere karşı, Roma Statüsü’nün belirlediği soykırım suçu, insanlığa karşı suç, savaş suçu ve saldırı suçunu işlemişlerdir. Rumlar, işledikleri bu saldırılardan dolayı hiçbir zaman yargılanmamıştır. Dünya da Rumların bu suçlarına sessiz kalmıştır. Birleşmiş Milletler Kıbrıs’ta Türkleri korumak için görev almış ama bu görevini gerine getirmemiştir.

Cyprus was left to the British with the Lausanne Treaty. In 1955, the Greeks established the EOKA terrorist organization and started attacking the Turks. An independent state was established in Cyprus in 1960, when the Greeks increased their attacks for Enosis purposes. Archbishop Makarios accepted this situation for only 3 years and introduced the Akritas Plan to exclude Turks from the Republic. The Greek side, which started attacking the Turks on 21 December 1963, continued their attacks systematically until 1974 . While carrying out these attacks, the Greeks committed the genocide crime, crime against humanity, war crime and attack crime determined by the Rome Statute against the Turks. Greeks have never been tried for these attacks. The world remained silent on these crimes of the Greeks. The United Nations served to protect the Turks in Cyprus, but did not fulfill this task.
Keywords: Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, Türkiye Cum. Bşk., 1, 1881-1938; Atatürk, Mustafa Kemal, President of the Republic of Turkey 1, 1881-1938; Birleşmiş Milletler Cyprus; Cyprus; History; International offenses; international Crimes; Kıbrıs; Kurtuluş Savaşı, 1919-1923; Revolution, 1919-1923; Tarih; Turkey; Türkiye; Uluslararası suçlar; United Nations