Bağımlı Kadınların Ruhsal, Ailesel ve Çevresel Sorunlarının İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı, kadınlarda alkol ve madde kullanımınınaltında yatan çevresel, ailesel ve ruhsal etmenleri saptamaklabirlikte alkol/madde bağımlılığı tedavisine başvuruda ve tedaviyisürdürmede kişisel ve çevresel engellerle ilgili faktörleri belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, nitel veri toplama yöntemlerindenodak grup görüşmeleri yapılmıştır. Bu araştırma Erenköy Ruh veSinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi’nde altı bağımlıkadının katılımı ile gerçekleşmiştir. Kadınların alkol/madde kullanımına başlama ve bağımlı olma nedenlerine bakıldığında; aileve yakın çevre etkisi, travmatik yaşantılar ve eşlik eden ruhsal bozuklukların olması öne çıkmıştır. Bağımlı kadınların tedaviyebaşvurmayı geciktiren ya da engelleyen faktörlerine bakıldığında ise; Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve EğitimMerkezleri’nde (AMATEM) kadınlara ayrılmış yatak sayısının azolması, stigma, maddi sıkıntılar, olumsuz geçmiş tedavi deneyimleri, tedavi kurumlarına dair bilgilendirme eksikliği öne çıkmıştır.Tedaviye başvurma motivasyonları gözden geçirildiğinde, odakgrup toplantısında öne çıkan sebepler; fiziksel yoksunluk bulgularının gelişmesi, aile içi ilişkilerde bozulma ve riskli davranışlarınolması öngörülen sonuçlarla paralel bulunmuştur.

The aim of this study is to determine the environmental, familial and psychological factors underlying alcohol and substance use in women and to determine the factors related to personal and environmental barriers to applying for treatment of alcohol / drug addiction and to continue treatment. For this purpose, focus group interviews were conducted using qualitative data collection methods. This research was carried out with the participation of six female addicts at Erenköy Mental and Neurological Diseases Training and Research Hospital. When the reasons why women start and depend on alcohol / substance use were investigated, family and close environmental impact, traumatic experiences, and accompanying mental disorders emerged as prominent factors. When looking at the factors that delay or prevent dependent women from seeking treatment in the Alcohol and Substance Addiction Research, Treatment and Education Centers (AMATEM), the number of reserved beds for women, stigma, financial difficulties, negative past treatment experiences, and lack of information about treatment institutions were prominent. When the motivations for applying for treatment are reviewed, the reasons that were specified in focus group meeting were: development of physical withdrawal symptoms, deterioration in inter-family relations, and risky behavior. These were found to be parallel to the predicted results.
Investigation of Psychological, Family and Environmental Problems Experienced by Addict Women