Hicri I. asırda Sahabe Ehl-i Beyt ilişkileri - Duman, Ayşe Nur (My University, 2015)
Çalışmamızda Hz. Peygamber’in vefatından sonra Ehl-i beyt ve sahâbe arasında meydana gelen birtakım siyâsî anlaşmazlıkları esas alarak sahâbenin adaletini ortadan kaldırmayı ve cerhine kapı aralamayı hedefleyen Şîa’nın iddia ve ithamlarını ortaya koymayı amaçladık. Tezin giriş kısmında sahâbe ve Ehl-i beyt kapsamına kimlerin dâhil olduğu, faziletleri, önemleri ve hakları hakkında bilgilere yer verilmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde ilk olarak sahâbe ve Ehl-i beyt arasında yaşanan ayrılık noktaları, ardından onların sosyal hayattaki birliktelikleri ele alındı. Özellikle sahâbe ve Ehl-i beyt’in birlikteliklerine delil teşkil eden rivâyetlerin hem Ehl-i sünnet hem de Şîa kaynaklarındaki yerlerine atıfta bulunuldu. Tezin son bölümü olan ikinci bölümünde ise sahâbe ve Ehl-i beyt arasındaki rivâyet ilişkileri tespit edilerek Şîa’nın iddialarının aksine, onların karşılıklı olarak birbirlerinden hadis rivâyet ettikleri ortaya konuldu. Netice itibariyle hicrî birinci asırda sahâbe ve Ehl-i beyt arasında yaşanan birtakım siyasî anlaşmazlıkların, onların sosyal ve ilmî ilişkilerine zarar vermediği ve bugün ihtilaf olarak gösterilen birçok hususun sonraki dönemlerde ortaya atıldığı gösterilmeye çalışıldı.

In our study, with respect to the number of political disagreements between the Companions and Ahl al-Bayt after the death of the Prophet, we aimed to put forward the claims and accusations made by the Shi’a aiming to destroy the justice of the Companions and cause to their carh. The introduction part gives brief information on those who are included in the scope of the Companions and Ahl al-Bayt, their virtues, significance and rights. In the first section, firstly the points of divergence between the Companions and Ahl al- Bayt and then their togetherness in the social life have been discussed. The narratives that are the evidences on the togetherness of the Companions and Ahl al-Bayt have been referred to both Ahl al-Sunnah and Shi’a resources. In the second part of the thesis, by contrast with the claims of Shi’a, it has been revealed through determining the narration relationship between the Companions and Ahl al-Bayt that they have mutually narrated hadith from each other. In conclusion, it has been shown that the political disagreements occurred between the Companions and Ahl al-Bayt in the first century (A.H.) did not damage their social and scholarly relationship and the points that are shown as a conflict today has actually been put forward in the later years.
Keywords: Ehl-i Beyt; İlişkiler; İslam; Sahabe