LATİN AMERİKA VE ABD HİSSE SENEDİ PİYASALARI ARASINDA RİSK YAYILIMI: MOMENTLERDE NEDENSELLİK TESTLERİNDEN YENİ BULGULAR - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Çalışmanın genel amacı kuyruk bağımlılığı ölçümündeki yeni ekonometrik tekniklerden yararlanarakLatin Amerika ülkeleri ve ABD hisse senedi piyasaları arasında risk yayılımını incelemek, finansalbulaşma olgusunu ortaya çıkarmaktır. Momentlerdeki Granger nedensellik testleri, ortalama vevaryanstaki Granger nedensellik testlerinden farklı olarak, dağılımın kuyruklarındaki nedenselliğiifade etmekte ve bu da riskteki yayılmayı göstermesi bakımından önem arz etmektedir. Bu çalışmada16/01/2008 – 20/05/2015 dönemi için MERVAL (Arjantin), BOVESPA (Brezilya), COLCAP(Kolombiya), IPC (Meksika), IPSA (Şili) ve S&P 500 (ABD) borsalarının günlük verileri analizedilecektir. Bulgularımıza göre Brezilya endeks getirisi dağılımının sol kuyruğu, diğer endeks getirileridağılımlarının sol kuyruğunun nedenidir. Bu sonuçlar piyasaların aşağı yönlü hareketlerinde vegenellikle Brezilya merkezli olarak bulaşma etkisine işaret etmektedir. Buna ek olarak S&P 500’denLatin Amerika hisse senedi piyasalarına doğru nedensellik tespit edilmiştir.

The main purpose of this paper is to analyze the risk spillovers, “financial contagion” among the stock exchange markets of Latin American countries and the USA by using the recently developed econometric techniques. Causality test in moments differ from the Granger causality tests in means and variances in describing the causality in the tails of the distribution and describing their risk spillovers. In this study we analyze daily index values of MERVAL (Argentina), BOVESPA (Brazil), COLCAP (Colombia), IPC (Mexico), IPSA (Chile) and S&P 500 (USA) spanning the period from 1/16/2008 to 5/20/2015. Our findings suggest that the left tail of Brazilian stock return distribution could Granger cause the left tails of others. These result indicates that there exists contagion during negative periods and Brazil can be considered as the driver of spillover. In addition causality is detected from S&P 500 to stock exchange markets of Latin American Countries.
RISK SPILLOVERS AMONG LATIN AMERICAN AND US STOCK EXCHANGE MARKETS: NEW EVIDENCE FROM MOMENT CAUSALITY TESTS
Keywords: İş; İktisat; Tarih; İşletme