Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) salgılayan escherichia coli ve klebsiella pneumoniae enfeksiyonlarında fataliteyi belirleyen faktörler ve uygun antibiyotik kullanımının rolü - Golabi, Pegah (My University, 2011)
Giriş: Genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz (GSBL) salgılayan mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar yüksek fatalite oranlarına sahiptir. Bu çalışmada, kan kültüründe GSBL salgılayan E.coli ve Klebsiella pneumoniae’nın ürediği hastalardaki uygun olmayan başlangıç antibiyotik tedavisinin fatalite üzerindeki etkisini saptamayı amaçladık. Materyal ve Yöntem: Ocak 2007 - Nisan 2010 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Hastanesi Mikrobiyoloji laboratuarında, kan kültüründe GSBL salgılayan E.coli ve K. pneumoniae üreyen hastaların dahil edildiği retrospektif kohort çalışmasıdır. Fataliteyi etkileyen değişkenler olarak uygun antibiyotiğe geçiş günü, uygun olmayan antibiyotik kullanımı, son bir yıldaki hastane yatışları, Charlson komorbidite indeksi ve yoğun bakım ünitesinde yatış seçilmiştir. Farklı GSBL lerin tiplendirilmesinde polimeraz zincir reaksiyonu kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya GSBL salgılayan E.coli (n:76) ve K. pneumoniae (n:26) enfeksiyonu olan toplam 102 hasta dahil edilmiştir. Hastaların ortalama yaşı 54 tü ve %45’i kadındı. Malignite en sık görülen altta yatan hastalıktı (%50). İzolatlarda tespit edilen GSBL lerin oranı CTX-M için %72.8, TEM için %2.5, CTX-M+ TEM için %21.9, CTX-M+SHV için %3.7 dir. Tek değişkenli analizde, mortalite ile ilişkili predispozan faktörler olarak santral venöz katater varlığı, yoğun bakıma yatış, steroid kullanımı, idrar sondası varlığı, nötropeni, malignite varlığı ve mekanik ventilasyon uygulanması saptandı (p<0.05). Bir tanesi ölümcül olan iki karbapenem dirençli izolat saptandı. Hastaların %28.5’inde mortalite gözlendi. Lojistik regresyon analizinde, uygun antibiyotiğe geçişteki bir günlük gecikmenin (OR; 1.2, CI; 1.01-1.44) ve mekanik ventilasyon uygulanmasının (OR; 21.9, CI; 4.34-110) toplam fatalitenin önemli öngörüleri olduğu tespit edildi. Farklı GSBL lerin fatalite üzerine önemli bir etkisi yoktu. Sonuç: Uygun antibiyotiğe zamanında geçiş GSBL enfeksiyonu olan hastalarda hayat kurtarıcı olabilir. Anahtar sözcükler: GSBL, bakteremi, fatalite

Objective: Blood stream infections caused by extended-spectrum B-lactamase (ESBL)- producing organisms have a high case fatality rate. We aimed to determine the impact of inadequate initial antimicrobial treatment on fatality among the patients with blood stream infections caused by ESBL-producing E.coli and Klebsiella pneumoniae. Methods: This is a retrospective cohort study performed between January 2007 and April 2010 in a University Hospital, by including all the bacteremic patients, who had infections with ESBL producing E.coli and Klebsiella pneunomoniae. In multivariate analysis for the overall fatality, the predictors included to the model were days for switching to an appropriate antibiotic, inappropriate antibiotic use, hospitalization within a year, Charlson comorbidity index, and stay in intensive care unit (ICU). ESBL types were determined by polymerase chain reaction. Results: In total, 102 bacteremic patients infected with ESBL producing E.coli (n=76) and Klebsiella pneumoniae (n=26) were included. The mean age of the patients was 54, and 45% was female. The proportion of ESBLs found among the isolates was 72.8% for CTX-M, 2.5% for TEM, 21.9% for CTX-M+TEM and %3.7 for CTX-M+SHV. Malignancy was the most common underlying disease (50%). The mortality rate was found to be 28.5 %. Two carbapenem resistant isolates were detected, one was fatal. In univariate analysis prodisposing factors for mortality were found to be stay in ICU, steroid use, central venous cathater, foley cathater, neutropenia, malignancy and mechanic ventilation (p<0.05). In multivariate analysis, one day delay for switching to an appropriate antibiotic (OR; 1.2, CI; 1.01-1.44) and mechanic ventilator (OR; 21.9, CI; 4.34-110) were detected as the significant predictors of the overall fatality. Different ESBLs had no particular impact on the fatality. Conclusion: Timely switching to appropriate antibiotics could be life saving for ESBL infected patients. ESBL, bacteremia, fatality
Keywords: Klinik Mikrobiyoloji; Mikrobiyoloji