Türkiye'de akaryakıt ithalinde kdv ve ötv uygulamaları - Mat, Fırat (My University, 2018)
Akaryakıt en temel enerji kaynağıdır. Hammadde, ısınma, aydınlanma gibi farklı amaçlarla kullanılan akaryakıtın, fiyat düzeyindeki değişmeleri birçok ekonomik sonuçlar doğurmaktadır. Bu temel ihtiyacın ithalatında uygulanan, Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi ise fiyat değişimini belirleyen temel faktördür. Bu vergiler akaryakıt fiyatının belirleyicisi olduğu gibi, devlet için de önemli bir kaynak durumundadır. Bu çalışmanın amacı akaryakıt ithalinde uygulanan vergilerin, doğurduğu ekonomik sonuçların incelenmesi ve Türkiye’ nin uzun yıllardır süre gelen Avrupa Birliği hedefleri doğrultusunda, Avrupa Birliği ülkelerdeki akaryakıt vergi oranları ile Türkiye’de uygulanan vergi oranlarının mukayese edilmesidir.

Fuel is the most basic energy source. Changes in the price level of fuel used for various purposes such as raw materials, heating and lighting have many economic consequences. The VAT and the Special Consumption Tax applied to the import of this basic necessity are the main factors determining the change in the price. These taxes are an important source for the state as well as being the determinant of fuel prices. This thesis aims of the tax imposed on fuel imports, it creates the economic consequences examining Turkey's long in accordance with the objectives of the European Union coming for years, to examine the comparison of tax rates applied in Turkey with the fuel tax rates in European Union countries.
Keywords: Akaryakıt İthali; Değerleme; Excise Tax; Fiyatlar; Government policy; Katma değer vergisi; Özel Tüketim Vergisi Imports of Fuel; Petrol endüstrisi ve ticaret; Petrol endüstrisi ve ticareti; Petrol ürünleri; Petroleum industry and trade; Petroleum products; Prices; Turkey; Türkiye; Valuation; Value-added tax