Türk sinemasında geçiş dönemi ve toplumsal altyapısı: (1939-1950) - Ormanlı, Okan (My University, 2006)
1939 -1950 yıllarını kapsayan Geçiş Dönemi, Türk sinemasının az bilinen ancak önemli bir dönemidir. Tiyatrocular Döneminden sonra gelen ve İkinci Dünya Savaşından oldukça etkilenen bu dönemde yurtdışında sinema ve fotoğrafı eğitimi almış genç yönetmenler etkili olmuştur. Söz konusu gençlerin önemli bir kısmı, dönemin önde gelen film şirketlerinden biri olan Ha-Ka filmde çok sayıda film çekerek kendi sinema dillerini oluşturmaya çalışmışlardır. Tez kapsamında ilk önce Türk sineması üzerine çeşitli araştırmalara ve dönemlendirmelere değinilmiştir. Daha sonra sinemayı dolaylı ya da dolaysız şekilde etkileyen toplumsal gelişme ve olaylara değinilmiştir. 1939-1950 arası, İkinci Dünya Savaşı yılları ve sonrası olarak ikiye ayrılarak bu dönemler de yeni Yönetmenler ve Tiyatrocular olarak iki gruba ayrılarak incelenmiştir.Bu yıllarda çekilen filmler ele alınırken yönetmenlerine de değinilmiştir. Bunun yanı sıra o yıllarda Türk sinemasında yaşanan olaylara ve yaşanan gelişmelere de yer verilmiştir. Geçiş Döneminin, İkinci Dünya Savaşına denk gelen ilk yarısında film sayısı ve film şirketleri sayısı az iken, 1948 yılında yapılan önemli miktardaki vergi indirimi ile filmlerin ve film şirketlerinin sayısı giderek artmıştır. Bu artış seçilen konularda da farklılıklara yol açmış yeni yönetmenlerin sinemaya girmesini sağlarken Sinemacılar Kuşağı’nın zeminini hazırlamıştır. Transition Period which covers 1939-1950, is an important but less known period of Turkish cinema. It comes after Theatre Actors Period and very affected from the Second World War. In this period young directors were affective which studied cinema and photography in Europe. Many of these youngs tried to create their cinema language with directing amount of films at Ha-Ka Film, one of the important film company of this period. In this work first of all, we mentioned the several researchs about Turkish cinema and methods of giving periods. Then we mentioned the social developments and incidents which was affected our cinema directly and indirectly. The years between 1939 and 1950 was divided in to parts; Second World War years and after Second World. This parts are also divided as New Directors and Theatre Actors Period. In these parts the movies were mentioned, the directors also. However the incidents and developments given and told in Turkish cinema in these years. In the first part of Transition Period which includes Second War World years, the number of the films and companies were very little. In the second part of the Transition Period, number of the films and companies were increased due to discount in the taxes on cinema in 1948. This increase provided new topics in screenplays and made it easy that new directors came in to cinema and prepared the substructure of Filmmakers Period.
Keywords: Sinema, Türk