Clostridium Difficile toksini araştırılması isteği ile gönderilen dışkı örneklerindeki vankomisin dirençli enterokok (vre) kolonizasyonunun saptanması - Sevim Özsoy (My University, 2014)
Clostridium difficile toksini isteği ile gönderilen dışkı örneklerindeki vankomisin dirençli enterokok (VRE) kolonizasyonunun saptanmasıı Amaç: C. difficile ve VRE uygunsuz antibiyotik kullanımıyla ilişkili en önemli nozokomiyal patojenlerdir. VRE kolonizasyonu özellikle hastanede yatan, immun yetmezlikli, kemoterapi alan hastalarda VRE enfeksiyonu oluşturma açısından önemli risk faktörüdür. Benzer risk faktörleri C. difficile için de önem taşımaktadır. Bu çalışmada, amaç hastanemiz mikrobiyoloji laboratuvarına rutin C. difficile toksini bakılması isteği ile gönderilen dışkılardaki VRE kolonizasyonunun belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Toksin bakılması isteği ile gönderilen 158 dışkı örneğiyle çalışılmıştır. Çeşitli fenotipik ve biyokimyasal tanımlama işlemlerinden sonra 19 VRE izolatı saptanmıştır. Vankomisin ve teikoplanin minimum inhibitör konsantrasyonları (MİK) E-test ile belirlenmiş ve direnç genleri Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile araştırılmıştır. Bulgular: Toksin pozitif örneklerin (n:88) %17’sinde VRE pozitifliği saptanırken, toksin negatiflerde bu oran %5.7 olarak bulunmuştur. VRE’lerin tümü E.faecium olarak tanımlanmıştır. Toksin pozitifliğinin VRE kolonizasyonu açısından pozitif öngörü değeri (PÖD) %79, negatif öngörü değeri (NÖD) %47 olarak saptanmıştır. Sonuçlar: Elde ettiğimiz sonuçlara göre C. difficile toksin pozitif hasta örneklerindeki VRE kolonizasyonunun negatiflere göre anlamlı olarak (p<0.05) daha yüksek olduğu görülmüştür. VRE taraması hastaneler için ciddi bir maliyet yükü getirmektedir. Bu sebeple günümüzde bu taramalarda hastaların seçilerek özellikle hematoloji-onkoloji gibi servislerle sınırlandırılmasının maliyet etkinlik açısından gerekliliği tartışılmaktadır. Çalışmamızda elde ettğimiz %79 PÖD, VRE taraması için hasta seçiminde C. difficile toksin pozitif hastaların taranmasının anlamlı olacağını göstermektedir. Bu durum hastaneler açısından hem iş gücü, hem de maliyet kazancına yol açacaktır. Clostridium difficile, enterokok, vankomisin direnci, kolonizasyon

Determining the Vancomycin Resistant Enterococcus (VRE) colony from the faecal samples which have been sent to obtain the toxins of Clostridium difficile. Sevim ÖZSOY, Arzu İLKİ, Department of Medical Microbiology Aim: C. difficile and VRE are the most important nosocomial pathogens which are related to the misuse of antibiotics. VRE colonization is the main cause for diarrhoea in patients with immune deficiency, hospitalized or undergoing chemotherapy. Similar factors for C. difficile is also important. In this study our aim was to determine the VRE colonization from the faecal samples sent to obtain the toxins of C. difficile. Methods: 158 faecal samples tested for C. difficile toxins. After various phenotypic and biochemical identification procedures were applied, 19 VRE were isolated. The minimum inhibiting concentrations (MIC) of vancomycin and teicoplanin were determined by E-test and their resistant genes were studied by Polymerase Chain Reaction (PCR) method. Results: VRE positivity was 17% in toxin positive samples, however it was 5.7% in negative ones. All of the VRE were identified as E.faecium. While the positive predictive value (PPV) of VRE colonization in toxin positives is 79%, the negative predictive value (NPV) is 47%. Conclusion: According to the results of our study, the rate of VRE colonization in toxin positive samples is significantly higher (P<0.05) than the negative ones. Screening of VRE cause a high cost for hospitals. Theese screening can be limited to special ward like hematology-oncology to reduce the cost for hospitals. Our results show that screening VRE in C. difficile toxin positive sample are remarkable. This will help the hospitals to reduce workload and cost. Clostridium difficile, enterococcus, vancomycin resistance, colonization
Keywords: Clostridium Difficile; Enterokok; Kolonizasyon; Mikrobiyoloji; Tıp; Vankomisin Direnci