Kolezyum kültürü bağlamında televizyon programlarında şiddetin konumlandırılması ve oyalama stratejisi - Altun, Ersin (My University, 2017)
Tarih sahnesinde insanoğlu toplum olabilme bilinciyle hareket etmiş ve ortak değerler çerçevesinde toplumsal bir bütünlük sağlanmıştır. Kültür olarak tanımlayabileceğimiz bu ortak değerler, aynı sınırlar içinde yaşayan insanları bir araya getirme gücünün yanı sıra, kitlede istendik yönde etki yaratabilmek adına siyasi düzlemde kullanılan bir etken konumundadır. Çalışma kapsamında incelenen Antik Roma döneminin şiddet ekme ve oyalama stratejileriyle yoğurulmuş kültür yapısı ise dönemin simgesi haline gelen Kolezyum yapısı ile kavramlaştırılmıştır. Böylece, etki mekanizması olarak kullanılan gösteriler aracılığıyla şiddet olgusunun tatminiyle arınma ve rahatlama sağlanarak, kitlesel boyutta memnuniyet hissi yaratılmıştır. Bu durum siyasi düzlemde oyalama stratejisi olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada, günümüz televizyon programlarında şiddet ekme ve oyalama stratejisi bağlamında Kolezyum kültürünün etkileri üzerinde durulmuş ve elde edilen bulgular ışığında çalışma sonuçlandırılarak, konuyla ilgili öneriler sunulmuştur.

On the scene of history, mankind has acted with the consciousness of being able to become a society and has provided a social integrity around common values. In addition to the power to bring the people who living within the same boundaries together, these common values which we can define as culture are a factor on the political level in order to create desired influnce on people. The cultural structure kneaded by the strategies of violence and distraction of the Ancient Roman period which studied within the scope of the study was conceptualized with the Colosseum structure which became the symbol of the period. Thus, through the demonstrations which used as the mechanism of influence, the phenomenon of violence has been satisfied and feeling of satisfaction has been created in a massive scale. This situation has been used as a distraction strategy on the political level. This study focused on effects of Colosseum cultures in the context of violence cultivation and distraction strategy in present-day television programs and ends with some recomendation which obtained from findings.
Keywords: Cultivation Theory; Culture; Distraction Strategy; Halkla ilişkiler; İletişim; Kolezyum; Kültür; Media; Medya Colosseum; Oyalama Stratejisi; Psikolojik yönler; Sosyal yönler; Şiddet Ekme; Television; Televizyon