Makine sektöründe ürün geliştirme süreci için bir ürün tasarım uygulaması - Öznaneci, Berat (My University, 2022)
MAKİNE SEKTÖRÜNDE ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİ İÇİN BİR ÜRÜN TASARIM UYGULAMASI Bu tez çalışmasında, makine sektöründe ciddi önem taşıyan bir ürün olan şerit testere makinesine yönelik bir ürün geliştirme süreci araştırılmıştır. Şerit testere makinesi, birçok endüstri alanında yoğun şekilde kullanılan bir üründür. Bundan dolayı sektördeki çalışanlar ve yöneticiler makineler ile ilgili yenilikler ve gelişmeler yakından takip edilmektedir. Öyle ki makinenin yaygınlığından dolayı üretici sayısı da epey fazladır. Bu durum ise ortaya ciddi bir rekabetin çıkmasını sağlar. Rekabet ise fiyat düşüşleri, promosyonlar, yenilikler, eklentiler, ücretsiz bakım gibi birçok kullanıcı avantajı sağlar. Kullanıcıların dikkatini çeken asıl konu ise üretimde fayda sağlayacak bazı yeniliklerdir. Firmaların makinelere getirdiği yenilikler ise yeni ürün geliştirme temelli araştırma ve geliştirme çalışmaları ile ortaya çıkmaktadır. Yeni ürün geliştirme modellerini uygulayan firmalar fiyat-performans açısından daha çok tercih edilirken, bu yöntemleri benimsemeyen firmalarda pazar hacmi düşüşü, prestij kaybı gibi sorunlar ortaya çıkacaktır. Diğer açıdan bakıldığında da kullanıcı, ya sıfırdan yatırım yaparak yeni ürün geliştirme modeli uygulanmış makineleri tercih ederek satın alma yoluna gidecek ya da elindeki makinede aynı prosedürleri uygulayarak minimum maliyetle geliştirme sağlayacaktır. Dolayısıyla ürün geliştirme firmalar için kaçınılmazdır, çünkü doyumsuz tüketici iştahı, dünya çapındaki güçlü rekabet, değişen tüketici davranışı ve teknolojisi, şirketleri başarılı olmak veya hayatta kalmak adına yeni ürünlere yatırım yapmaya zorlamaktadır. Burada, şerit testere makinesinin kullanıcılara yöneltilen sorular doğrultusunda yeni ürün olarak mobil malzeme sürücüsü amaçlanmıştır. Sıfırdan bir makine yatırımı yapamayacak durumdaki firmalarda ise kullanılan makinelere uygulanabilecek eklentiler örnek olaylar olarak değerlendirilmiş ve bu eklentiler de ayrıca tasarlanmıştır. Sonuçta, firmaların ellerindeki ürünlerden şimdilik memnun olduğu fakat herhangi bir yatırım yapılması halinde yeni ürün geliştirme yolunu izleyecekleri görülmüştür.

A PRODUCT DESIGN APPLICATION FOR THE PRODUCT DEVELOPMENT PROCESS IN THE MACHINERY INDUSTRY In this thesis, a product development process for the band saw machine, which is a product of serious importance in the machinery industry, has been researched. The band saw machine as a product is used extensively in many industries. Therefore, the employees and managers in the sector are closely following the innovations and developments related to this machine. So much so that the number of manufacturers is quite high due to the prevalence of the machine. This situation creates serious competition. Competition provides many user benefits such as price reductions, promotions, innovations, add-ons, free maintenance. The main issue that attracts the attention of users is some innovations that will benefit in production. On the other hand, innovations made by companies on machines emerge with research and development studies based on new product development. While companies that implement new product development models are more preferred in terms of price-performance, problems such as decrease in market volume and loss of prestige will arise in companies that do not adopt these methods. From the other point of view, the user will either make an investment from scratch and choose the machines with the new product development model applied, or choose to purchase the existing machine, or by applying the same procedures to the existing machine, it will provide development with minimum cost. Therefore, product development is inevitable for companies because insatiable consumer appetite, strong worldwide competition, changing consumer behavior and technology are forcing companies to invest in new products to be successful or survive. Here, it is aimed to redesign the band saw machine in line with the questions directed to the users and to introduce a new product. In companies that cannot make a machine investment from scratch, the add-ons that can be applied to the machines used are considered as case studies and these add-ons are also designed. As a result, it has been seen that companies are satisfied with the products they have for now, but if any investment is made, they will follow the path of new product development.
Keywords: Band Saw Machine and fixed bar feeder; Design and Development; Machine design; Makine mühendisliği; Makine tasarımı; Mechanical engineering; Şerit Testere Makinesi ve sabit sürücüleri New Product Development; Tasarım ve Geliştirme; Yeni Ürün Geliştirme