Tarihsel perspektifte çalışma ilişkilerini belirleyen uluslararası aktörler ve 1980 sonrası yerel aktörlerle Türkiye örneği - Güngör, Betül (My University, 2011)
TARİHSEL PERSPEKTİFTE ÇALIŞMA İLİŞKİLERİNİ BELİRLEYEN ULUSLARARASI AKTÖRLER VE 1980 SONRASI YEREL AKTÖRLERLE TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1980’lerle birlikte değişen ekonomik politikaların ve bu politikaları uygulanmasında başrol oynayan kurumların çalışma yaşamını nasıl değiştirmiş olduğu araştırdığım bu çalışmamız üç bölümden oluşmuştur. İlk iki bölümde, 1980’lere kadar çalışma ilişkilerinin güç ilişkileri ile arasındaki bağ, somut verilere dayanarak aktarılmış, üçüncü bölümde ise, ilk iki bölümde elde etmiş olduğum bilgiler ışığında 1980 dönemi ve sonrası çalışma ilişkileri incelenmeye çalışılmıştır. En son olarak da, Türkiye örneklemi üzerinden gidilip yerel aktörlerin ve uluslararası aktörlerin 1980 sonrası çalışma yaşamındaki etkileri incelenmiştir. Bu araştırma, güç ilişkilerinde ve buna bağlı olarak çalışma ilişkilerinde uluslararası ve yerel aktörlerin ne ölçüde etkili olduğunun cevabını aramıştır. Tarihsel süreçte ilkel anlamdan çalışma ilişkilerinden başlayarak, temel, süreci etkileyen önemli olaylar eşliğinde, bugünlere kadar gelen süreç içerisinde güç ilişkileri incelenerek ve veriler diyalektiğin de ışığı altında somut verilerle desteklenmeye çalışılmıştır. Neoliberal politikaların uygulanması ile hız kazanan küreselleşme sürecinde liberal politikaların tüm dünyaya uygulanması sürecinde uluslararası kurumlar ve yerel aktörler etkili olmuştur. Özellikle gelişmekte olan ülkeler ve az gelişmiş ülkelere uluslararası kurumlarca belirlenmiş olan bu yeni politikalar, yerel aktörlerin desteği ile hayat bulmuşlardır. Uluslararası kurumlar da politikalarını, kredi vererek borçlandırma sistemi temelinde gerçekleştirmişlerdir. Araştırmamız bu sav üzerine kurulu olup, verilerle desteklenip, sonuca ulaşacaktır.

THE GLOBAL ACTORS THAT DEFINE THE LABOUR RELATİONSHIP IN HISTORICAL PERSPECTIVE AND THE TURKEY SAMPLE OF POST 80’S WITH LOCAK ACTORS With the changing economic policies in the 1980’s played the leading role in implementing these policies and institutions that have changed working life researching how this study consisted of three parts. The first two chapters, with the power relations of the working relationship between the bond until the 1980s, based on data transferred to the concrete, while the third section, the first two chapters have achieved a working relationship and after the period of 1980 were examined in the light of that information. Finally, over the sample of Turkey visited the local actors and international actors working life after 1980 were investigated. In this research, power relations, labor relations, and consequently the effectiveness of international and local actors that looked for the answer. In the history of primitive relations, , starting from the base of labour relations, with major events affecting the process, from today until the power relations in the process of examining the data in the light of the dialectic has been supported with concrete data. Accelerating the implementation of neoliberal policies during the implementation process of globalization to the world of liberal policies have been effective international institutions and local actors. Especially in developing countries and least developed countries, international institutions, these new policies are defined, with the support of local actors have found life. The policies of international institutions, performed on the basis of credit by debiting system. Our research is based on this argument, supported with data will result.
Keywords: Çalışma Ekonomisi; Çalışma Hayatı; Çalışma Hayatı_Türkiye