Kur'an-ı Kerim'de dinsel çoğulculuk - Yılmazörnek, Büşra (My University, 2019)
ÖZETKURÂN-I KERİM’DE DİNSEL ÇOĞULCULUK Araştırma bir Giriş, iki Bölüm ve Sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, önemi, iddia ve varsayımları, kapsamı ve sınırları, yöntem ve ilgili literatür üzerinde durulmuştur.Birinci bölümde, tezin kavramsal ve kuramsal kısmını oluşturan Çoğulculuk, Çok kültürlülük, Kapsayıcılık (inclusivist) ve Dışlayıcılık (exclusivist) konuları okuyucu aydınlatacak biçimde ele alınmıştır. Bu kapsamda çoğulculuğun tanımı, teorileri ve ortaya çıkmasını tetikleyen etkenler gibi konulara değinilmiş, hemen ardından da çok kültürlülük olgusunun tanımı, teorileri ve eleştirisi yapılmıştır.İkinci bölümde, Kur’an-ı Kerim bağlamında kapsayıcılık, dışlayıcılık ve çoğulculuk paradigmalarına delil olarak sunulan ayetler incelenmiş, farklı tefsirlerden konuyla alakalı müfessir görüşlerine yer verilmiştir. Ardından Dinsel Çoğulculuk konusu; Hz. Peygamberin yaklaşımı ve İslam düşünce tarihinden örnek şahsiyetlerin görüşleri, İbn Arabi, Gazâli, Hz. Mevlana ve Yunus Emre ekseninde, ele alınmıştır. Araştırma, Sonuç ve Kaynakça kısımlarıyla sonuçlandırılmıştır.

ABSTRACTReligious Pluralism in the Holy QuranThis research consists four parts; introduction, two body chapters and conclusion. In the introduction part, the subject, aim, scope and imprtance of the study were elaborated along with literature survey.In the first body part, the conceptual and theoretical subjects of the thesis such as religious pluralism, multiculturalism, inclusivism and exclusivism were discussed in detail. In this context, the definition of and the theoretical background of pluralism and the factors that gave rise to the pluralism were investigated and then multiculturalism was studied with its definition, theories and critical review.In the second body part, verses from the Holy Quran, those presented as evidence for pradigms such as inclusivism exclusivism and pluralism were examined; related views of interpreters were collected from various interpretations. Next, concept of religious pluralism, was handled through the views of Prophet Mohammad and well-known persons in the Islamic history of thought such as İbn Arabi, Gazzali,Yunus Emre and Mevlana Jalal-ud Din Rumi.In conclusion, the results of the study were explained and the bibliograhpy was also presented.
Keywords: Din; Dinsel Çoğulculuk Religious Pluralism; Felsefe ve din; Islam; İslam; Philosophy and religion; Religion; Sociology; Sosyoloji