Finansal analiz tekniklerinin finans piyasalarında yeri ve önemi : BİST 100'de işlem gören bir firma üzerinde uygulama - Koşar, Ece Toprakçı (My University, 2020)
Finansal Analiz, işletmelerin finansal verilerini içeren finansal tabloların analize tabi tutulmasıdır. Bu analizin sonucunda işletmenin borç ödeme gücünün ne seviyede olduğu, likidite oranı, varlık yönetimindeki durumu, karlılık durumu, stok devir hızı ve dengeli bir şekilde finanse edilip edilmediği tespit edilir. Analiz sonucunda elde edilen datalar ışığında işletmeler, geleceğe yönelik yatırım, büyüme, küçülme, üretim maliyeti ve genel yönetim giderlerinin azaltılması gibi konularda strateji belirleyebilirler. Finansal analizlerde önemli olan hesaplamalardan çok, ortaya çıkan oranların nasıl yorumlandığıdır.Finansal piyasalar, yatırım yapmak isteyen alıcı ve satıcıları ortak bir platformda buluşturarak hisse senedi fiyatlarının oluşmasını sağlar, likiditeyi artmasına katkıda bulunur ve işlem maliyetlerini azaltmayı hedefler. Bu şekilde piyasalar etkinleşerek, genişleyerek ve derinleşerek ekonomiye olan katkıları artmış olur. Geleneksel finans teorisinde göre mantıklı ve maksimum getiri sağlama hedefiyle hareket eden alıcı ve satıcıların, yatırım kararlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır ve bu faktörlerden birisi de finansal rasyo oranlarıdır.Bu çalışmada, öncelikle finansal piyasalar ve çeşitleri kısaca anlatılacak, ardından dört finansal analiz tekniği açıklanacak ve açıklanan teknikler, örnekler üzerinden uygulamalı olarak gösterilecektir. İşletmelerin finansal durumunun değerlendirilmesini sağlayan ve geleceğe yönelik finansal kararlara yön veren finansal analiz teknikleri, çeşitleri üzerinden ilerleyen örnekler sonrasında bir gıda şirketinin bilanço ve gelir tablosuna uygulanacaktır. Finansal oran analizinin sonucunda, ortaya çıkan finansal oranlar ile hisse senetlerinin alım satım hacmi ve getirisindeki ilişki değerlendirilecektir.Yukarıda açıklanan teknik analizler, Borsa İstanbul (BIST) 100’de işlem gören bir işletmenin geçmiş 5 yıla ait gelir tablosu, bilanço ve nakit akışı tablosu üzerinde uygulanacaktır. Bu uygulamadaki amaç şirkete ait finansal tabloların analiz edilerek ve finansal performansının değerlendirilmesidir. Tüm finansal analiz tekniklerinin uygulandığı bu çalışma sonucunda, ilgili işletme son 5 yıllık performans analizini farklı yaklaşımlar ile görebilecektir. Oran analizinin sonuçları baz alınarak, şirketin hisse senedi fiyat ve işlem hacminde değişim yorumlanarak, finansal analizin finans piyasasına olan etkisi değerlendirilecektir.

Financial Analysis is an analysis which is applied to companies’ financial tables that include all their financial data. As a result of this analysis, companies’ solvency level, liqudity rate, asset management situation, profitability rate, stock turnover rate and financing balance can be clearly seen. With all results, companies can determine future strategies for investments, growing, downsizing, reduction of production and general management costs. In conclusion, in financial analysis, interpreting is more important than calculating.In this study, firstly financial market types will be mentioned and analysis techniques will be explained with examples in practice. After Financial Analysis techniques, which enable companies to evaluate their financial situation and guide their future financial decisions; will be explained with examples, they will all be applied to a publicly traded food company’s P&L and Income Statement. The connection between Ratio Analysis results and stock price and stock trading volume will be evaluated.All four financial techniques explained above will be applied to P&L, Income Statement, Cash Flow table of a publicly traded food company in BIST 100. This study’s focus is the analysis of the food company’s financial tables with the aim of evaluating its financial conduct. In consequence of this review in which all financial analysis techniques are applied, company’s 5 years financial performance can be clearly seen with different approaches. Based on Ratio Analysis result, the change in company’s stock price and stock trading volume will be discussed. Therefore, general effect of financial anaysis to financial market will be shown.
Keywords: Bilanço; Finance; Finance Market; Financial Tables; Finans Piyasaları : Financial Analysis Techniques; Finansal Analiz Teknikleri; Gelir Tablosu; Income Statement; International trade; Mali Tablolar; Maliye; P&L; Uluslararası ticaret