Yönetici hemşirelerin hemşirelerde kullandıkları güç tarzları - Kaftancıoğlu, Ülkü (My University, 2004)
YÖNETİCİ HEMŞİRELERİN HEMŞİRELERDE KULLANDIKLARI GÜÇ TARZLARI Adı ve Soyadı:Ülkü Kaftancıoğlu Danışman Adı:Yard.Doç.Dr..Nefise Bahçecik Program:Yüksek Lisans Hemşirelikte Yönetim

336 hemşire ile gerçekleştirilen araştırma, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan sorumlu hemşirelerin, hemşirelerde kullandıkları güç tarzlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak hemşirelerin tanıtıcı ve mesleksel özelliklerini içeren Bilgi Formu ve Belle Rose Ragins tarafından geliştirilen ve Sungurlu tarafından Türkçe'ye uyarlanarak geçerlik, güvenirlik çalışması yapılan Algılanan Liderlik Gücü Anketi kullanılmıştır. Veriler, yüzdelik hesaplar, Tek Yönlü Varyans Analizi, Anova, t-testi ve Korelasyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Hemşirelerin %30,1'i 26-30 yaş grubunda, %57,7'si evli, %36'sı ön lisans mezunu, %59,8'i dahili bilimler kliniklerinde, %28,3'nün mesleki çalışma süresinin 6-10 yıl arasında, %34,2'sinin bulunduğu birimde 1-5 yıl arasında çalıştığı ve %42,3'ününde vardiya şeklinde çalışmakta olan hemşireler oluşturmaktadır. Hemşireler üzerinde yönetici hemşirelerin en fazla pekiştirici güç tarzını kullandıkları görülmüştür. Ayrıca pekiştirici güç tarzı mevcut durum ve arzu edilen duruma göre ortalama puanları anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Güç tarzları arasında yapılan korelasyon analizi sonucunda pekiştirici ve meşru güçler arasında pozitif yönlü, orta güçte bir ilişki bulunmuştur (r= 0.53, p= 0.001). Pekiştirici - zorlayıcı ve meşru - zorlayıcı güç boyutları arasında pozitif yönlü zayıf ilişki bulunmuştur ( r= 0.30, r=0.29, p<0.001). Hemşirelerin 36-40 yaş grubu meşru güçte algılanan ortalama puanları 21-25 yaş, 26-30 yaş, 31-35 yaş ve 41-45 yaş gruplarından anlamlı ölçüde yüksektir (p<0.05). 36-40 yaş grubunda pekiştirici güç boyutunun mevcut durumu ortalama puanı 21-25 yaş, 26-30 yaş ve 41-45 yaş gruplarından anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p<0.05).Yüksek lisans/ doktora grubunun pekiştirici güç boyutu mevcut durum değerlendirmesinde ortalama puanları diğerlerinden anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur (p<0.05). Cerrahi bilimlerde çalışan hemşirelerin meşru güç boyutunda mevcut durum ve tercih edilen durumlardaki ortalama puanları dahili bilimlerde çalışan hemşirelere göre anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p<0.05). 16-20 yıl arasında çalışan hemşirelerin pekiştirici güç boyutu, mevcut durum ortalama değerleri 1-5 yıl ve 6-10 yıl çalışanlara göre anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Gündüz grubunda çalışan hemşirelerin meşru güç boyutu mevcut durum ve arzu edilen durum ortalama puanları vardiyalı ve nöbet şeklide çalışan gruba göre anlamlı ölçüde yüksektir (p<0.05).Zorlayıcı güç boyutu mevcut durum değerlendirmesinde ise vardiyalı şekilde çalışan hemşirelerin ortalama puanları gündüz ve nöbet şeklinde çalışan hemşirelere göre anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur (p<0.05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, yönetici hemşirelerin uygun güç tarzını kullanmaları ve geliştirmelerine yönelik önerilerde bulunulmuştur. THE WAYS OF POWER THAT MANAGING NURSES' EMPLOY ON NURSES SUMMARY Within the scope of the survey covering 336 nurses, this is a descriptive text planned for the managing nurses' method of power employed on the nurses of Istanbul Medical Faculty Hospital, University of Istanbul. Data Sheets that contain the personal and professional profile on the nurses and Perceived Leadership Power Questionnaire, which is introduced by Bell Rose Ragins and adopted by Sungurlu in Turkish, upon performing validity reliability works have been implemented as the means of data collection. The data and the percent calculations have been assessed via One Way Variance Analysis, Anova, T-test and Correlation Analysis. Of the nurses included in the survey, 30.1 % were in the 26 - 30 age group 57.7% were married, 36.0% were college/ university graduate, 59.8% were employed in Internal Sciences Clinics 28.3 were employed between 6 -10 years, 34.2% were employed between 1-5 years, and 42.3% were employed in the shift.Our observation reveals that the nurses are generally subject to reinforcing power by the managing nurses. In addition, the average grades of prevailing and desirable types of the reinforcing power are determined as significantly high (p<0,001). Upon the correlation analysis made between the types of the power, the positive, at medium level relation is determined between the reinforcing type and legal type powers (r= 0.53, p= 0.001). The positive, low level relation is determined between the levels of reinforcing- compelling and legal - compelling power ( r= 0.30, r=0.29, p<0.001). The nurses in 36-40 age group with high degree of perceived legal power are significantly high with respect to those in 21-25, 26-30, 31-35 and 41-45 age groups (p< 0.05). For the nurses in 36-40 age group, the average grades of the existing level of the reinforcing power are determined as being significantly high with respect to those in 21-25 , 26-30, 31-35 group and 41-45 age groups (p< 0.05). In assessment of the current status of the level of reinforcing power, the average grades for those who are college/ university post graduates and Ph.D. group are determined as being significantly lower. The average grades for the existing status and desirable status of the level of the legal power on the nurses employed within surgery departments are determined as being significantly higher in comparison to those employed in medical The level of reinforcing power employed on the nurses with 16-20 year seniority are determined as being significantly high with respect to those with 1-5 and 6-10 years seniority (p<0.05). The average grades for the existing status and desirable status of the level of the legal power on the nurses employed without shift work are determined as significantly higher in comparison to those employed in shift work (p<0.05). In regard to the result of the survey, the recommendation are provided for the managing nurses to adopt and employ desirable type of power.
Keywords: Hemşirelik