Ağız gargaralarının ağız duşu ile uygulanmasının nanohibrit kompozitlerin yüzey özellikleri ve renk değişimine etkisinin değerlendirilmesi - Çakır Hepşen, Elifcan (My University, 2025)
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı, çeşitli ağız gargaralarının ağız duşu ile ve ağız duşu kullanılmaksızın uygulanmasının nanohibrit ve monokromatik rezinlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesine olan etkilerinin in vitro olarak karşılaştırılarak değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu in vitro çalışmada iki farklı monokromatik nanohibrit kompozit kullanıldı: Charisma Diamond One ve Vittra APS Unique. Her bir kompozitten 100’er adet olmak üzere toplam 200 disk şeklinde örnek (8 mm çap, 2 mm kalınlık) hazırlandı. Örnekler, 5 farklı gargara (Colgate Plax Aktif Kömür, Crest 3D White, Sensodyne Promine, Listerine Fresh Burst, distile su) ve 2 uygulama yöntemine (doğrudan ve ağız duşu) göre 10 gruba ayrıldı (n=10). Tüm örnekler önce kahve solüsyonunda renklendirildikten sonra, gargaralar uygulandı. Bu uygulamalar, bir yıllık klinik kullanımı taklit edecek şekilde planlandı. Renk ve yüzey pürüzlülüğü ölçümleri yapıldı, SEM görüntüleri alındı. Verilerin istatistiksel analizi yapıldı. Bulgular: İstatistiksel analizler, ağız gargaralarının ağız duşuyla uygulanmasının renklendirilmiş nanohibrit kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark oluşturmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışma, ağız gargaralarının doğrudan ve ağız duşu ile uygulanmasının, renklendirilmiş nanohibrit monokromatik rezin kompozitlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktadır. Test edilen materyallerin yüzey pürüzlülüğü klinik olarak kabul edilebilir değer aralığındayken, renk değişiminin bu değerin üzerinde olduğu belirlendi. Ağız duşunun her iki parametre üzerinde de istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmadığı saptandı.

Objective: The aim of this thesis is to evaluate and compare in vitro the effects of various mouthwashes, applied with and without the use of an oral irrigator, on the surface roughness and color stability of nanohybrid and single-shade resin composites. Materials and Methods: In this in vitro study, two different single-shade nanohybrid resin composites were used: Charisma Diamond One and Vittra APS Unique. A total of 200 disk-shaped specimens (8 mm in diameter, 2 mm in thickness) were prepared, with 100 specimens from each composite. The samples were divided into 10 groups (n=10) based on 5 different mouthwashes (Colgate Plax Charcoal, Crest 3D White, Sensodyne Pronamel, Listerine Fresh Burst, and distilled water) and 2 application methods (direct immersion and oral irrigator). After being stained in a coffee solution, the mouthwash treatments were applied. These procedures were designed to simulate one year of clinical use. Color stability and surface roughness measurements were performed, and SEM images were obtained. The data were analyzed statistically. Results: Statistical analyses revealed that the application of mouthwashes via oral irrigator did not cause a statistically significant difference in the surface roughness and color change values of the stained nanohybrid composites (p > 0.05). Conclusion: This study comparatively evaluates the effects of mouthwashes applied directly and via oral irrigator on the surface roughness and color change of stained single-shade nanohybrid resin composites. While the surface roughness values of the tested materials remained within clinically acceptable limits, the observed color changes exceeded this threshold. The use of an oral irrigator did not result in a statistically significant difference in either parameter.
Investigation of the effect of applying mouthwashes with oral irrigators on the surface properties and color change of nanohybrid composites
Keywords: Ağız duşu; ağız gargarası; color change; mouthwashes; nanohibrit kompozit; nanohybrid composite; pürüzlülüğü Oral irrigator; renk değişimi; roughness; surface; yüzey