5-fluorourasil ile oluşturulan ileum ve kolon epitel hasarına karşı Saint John’s Wort’un olası koruyucu rolünün değerlendirilmesi - Bülbül, Nurdan (My University, 2015)
5-Fluorourasil ile Oluşturulan İleum ve Kolon Epitel Hasarına Karşı Saint John’s Wort’un Olası Koruyucu Rolünün Değerlendirilmesi Öğrenci Adı ve Soyadı: Nurdan BÜLBÜL Danışman: Prof. Dr. Şule ÇETİNEL stoloji ve Embriyoloji Amaç: 5-Fluorourasil (5-FU) kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir kemoterapötik ajandır. Ancak ileit ve kolit gibi yan etkileri vardır. Saint John’s Wort (SJW) antioksidan, antiinflamatuvar ve antibakteriyal özelliklerinin yanında orta düzeyde depresyonların tedavisinde kullanılan bir tıbbi bitkidir. Bu çalışmanın amacı 5-FU uygulanarak oluşturulmuş ileit ve kolite karşı Saint John’s wort’un olası koruyucu etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada dişi Sprague Dawley sıçanlar (220-300 gr) kullanıldı ve üç deney grubuna (n=5) ayrıldı: Grup 1- Serum fizyolojik (SF) grubu, Grup 2- 5-FU uygulama grubu, Grup 3- 5-FU+SJW uygulama grubu. Her gün 150 mg/ kg dozda i.p. 5-FU uygulamasının ardından SF ya da 300 mg/ kg dozda SJW 4 gün boyunca verildi. Dekapitasyon sonrası ileum ve kolon dokuları histopatoloji için alınıp %10’luk formaldehitte fikse edilerek ışık mikroskopi için rutin olarak takip edildi. Apoptotik hasar TUNEL ve Western Blot yöntemleriyle, proliferasyon PCNA immünohistokimyası ile araştırılıp, sonuçları istatistiki olarak değerlendirildi. Bulgular ve Sonuçlar: Kolon ve ileum dokularında kontrol grupları düzenli epitel ve çok sayıda goblet hücresi içeren glanduler morfoloji sergiledi. Kolon dokusunda 5-FU tedavisi bezlerde dejenerasyon ve lamina propriyada yüksek düzeyde lökosit birikimiyle epitelyal organizasyon bozukluğuna yol açtı. SJW bezlerdeki dejenerasyonu ve lökosit konsantrasyonunu azalttı. İleumda 5-FU tedavisi ile epitelde oldukça fazla dökülmeyle beraber dejenerasyon ve lamina propriyada lökosit birikimi vardı. SJW tedavisi epitelde ve bezlerde orta düzeyde rejenerasyon sağladı. Western Blot metodu, TUNEL metodu ve PCNA immünohistokimyası sonuçları bu bulgularla uyum gösterdi. Anahtar Sözcükler: 5-Fluorourasil, Saint John’s wort, İleit, Kolit, Apoptoz

Evaluation of Possible Protective Effect of Saint John’s Wort Against 5-Fluorouracil-Induced Ileum and Colon Epithelium Injury Student Name and Surname: Nurdan Bülbül, Prof. Dr. Şule Çetinel Department: Histology and Embryology Aim: 5-Fluorouracil (5-FU) is a commonly used chemotherapeutic agent for cancer treatment. However, it has some side effects including ileitis and colitis. St. John's wort (SJW) is an herbal medicine that is used for therapy of mild depression mainly besides it has antioxidant, anti-inflammatory, and anti-bacterial properties. The aim of this study is to investigate the possible preventive effect of Saint John’s wort against ileitis and colitis which are induced by 5-FU. Materials and Methods: Female Sprague Dawley rats (220-300g) were used in the study and three experimental groups (n=5) : Group ( 1) –saline group, Group ( 2) 5-fluorouracil (5-FU) treated control, and Group (3) 5-FU + SJW treated group were set. Following 150 mg/ kg dose of 5-FU, either saline or SJW (300 mg/ kg) were administered in each day during 4 days. After decapitation, ileum and colon tissues of the intestine were removed, fixed in 10% formaldehyde and processed routinely for light microscopy. Apoptotic injury was shown via TUNEL assay and Western Blot method. Proliferation was shown via PCNA immunohistochemistry. Data were analyzed statistically. Results: In the colon and ileum tissues, the control groups demonstrated regular epithelial and glandular morphology with abundance of goblet cells. In the colon tissue, 5-FU treatment degenerated the glands prominently and had led to epithelial disorganization along with a high degree of accumulation of leukocytes in lamina propria. The SJW treatment appeared to have reduced the degeneration of glands and concentration of leukocytes. In the ileum, there was degeneration with severe desquamation in the epithelium, and accumulation of leukocytes in the lamina propria, SJW treatment led to a moderate regeneration in the epithelium and glands. Western Blot method, TUNEL assay and PCNA immunohistochemistry results confirmed histology. Key Words: 5-Fluorouracil, Saint John’s Wort, İleitis, Colitis, Apoptosis.
Keywords: Embriyoloji; Histoloji; Tıp