Keman eğitiminde çalma tekniklerinin seçilmiş Türk halk ezgilerinden yararlanarak öğretilmesi - Çakmak, Batuğhan (My University, 2024)
Bu araştırma, müzik eğitimi kapsamında Türk halk müziklerinden faydalanarak çağdaş keman tekniklerinin öğretimi için etüt ve alıştırmalar oluşturup Türk halk müziklerinin keman eğitimi içerisinde kullanılabilirliğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Kadıköy Belediyesi Gençlik Sanat Merkezi'nde 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 6 öğrenci ile (N=6) Sancaktepe Belediyesi Gençlik Merkezi'nde 2023-2024 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören 6 öğrenci (N=6) olmak üzere toplamda 12 keman öğrencisi (N=12) oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen 17 soruluk Bilgi Testi, Uzman Görüş Formu ve Ataman ve Güler (2020) tarafından geliştirilen 25 soruluk Güdüleme Ölçeği kullanılarak elde edilirken, nitel verileri ise Görüşme Soruları ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde ANCOVA analizi ve frekans yüzde dağılımı yapılmıştır. Çalışma gruplarına 8 hafta süresince araştırmacı tarafından oluşturulan 16 keman tekniğini konu alan 16 ders planı, haftada iki ders olarak uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; Öğrencilere uygulanan ön-son bilgi testinde son test lehine olumlu yönde anlamlı bir fark bulmuştur. Çalışma öncesi ve sonrası tüm öğrencilere güdüleme ölçeği uygulanmış, ön-son güdüleme testinin sonuçlarında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Çalışma esnasında her ders görüntü kaydına alınıp, çalışma sonunda uzmanlara gönderilmiştir. Dört farklı uzmana gönderilen uzman görüş formlarında, öğrencilerin aldıkları performans puanlarının ortalaması %92 olup, öğrencilerin performans değerlendirmeleri yeterli seviyede olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda öğrencilere uygulanan görüşme anketinin içerik analizinde; geliştim, öğrendim, keyif aldım, seviyem arttı, vb. gibi olumlu kelimelere sıkça rastlanılmış öğrencilerin uygulama sonrası ulaşılmıştır.

This research was conducted to create etudes and exercises for teaching contemporary violin techniques by utilizing Turkish Folk Music within the scope of music education and to reveal the usability of Turkish Folk Music in violin education. The study group of the research consists of 6 students (N=6) studying at the Kadıköy Municipality Youth and Art Center in the 2023-2024 academic year and 6 students (N=6) studying at the Sancaktepe Municipality Youth Center in the 2023-2024 academic year, a total of 12 students (N=12). While the quantitative data of the study were obtained using the 17-question Knowledge Test, Expert Opinion Form developed by the researcher and the 25-question Motivation Scale developed by Ataman and Güler (2020), the qualitative data were collected with Interview Questions. ANCOVA analysis and frequency percentage distribution were used to analyze the data. 16 lesson plans developed by the researcher and covering 16 violin techniques were applied to the study groups, two lessons per week, for 8 weeks. As a result of the research: A significant difference was found in the pre-post knowledge test applied to the students in favor of the post-test. A motivation scale was applied to all students before and after the study, and no significant difference was found in the results of the pre-post motivation test. During the study, each lesson was video-recorded and sent to experts at the end of the study. In the expert opinion forms sent to four different experts, the average performance scores of the students were 92%, and it was seen that the students' performance evaluations were at a sufficient level. In the content analysis of the interview questionnaire applied to the students at the end of the study; positive words such as I developed, I learned, I enjoyed, my level increased, etc. were frequently encountered and it was concluded from the post-application evaluations of the students that they were quite satisfied with the application.
Teaching playing techniques in violin education using selected Turkish folk melodies
Keywords: Bow Techniques; Eğitim ve çalışma; Folk Music; Halk Müziği; Instruction and study; Keman; Keman Eğitimi; Keman Teknikleri; Methods; Metodlar; Music; Music Education; Müzik; Müzik Eğitimi; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Turkey; Turkish Folk Music; Türk Halk Müziği; Türkiye; Violin; Violin Education; Violin Techniques; Yay Teknikleri