TÜRK GIDA ŞİRKETLERİNİN FİNANSAL PERFORMANSININ ÇOK AMAÇLI KARAR VERME YÖNTEMLERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2011)
Çoklu ve genellikle birbiriyle uyuşmayan kriterlerin olduğu durumda bir probleme çözüm getirecek karar verme sürecini belirleyen Çok Amaçlı Karar Verme Analizi, performans değerlendirmesinde de sıklıkla kullanılan bir analizdir. Performansın doğru bir biçimde değerlendirilebilmesi yoğun bir rekabetin yaşandığı gıda endüstrisinde büyük önem taşımaktadır. Finansal oranlar, işletmelerde performansın değerlendirilmesi amacıyla uzun yıllardır kullanılmaktadır. Bu çalışmada Türk gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin finansal performanslarının, finansal oranlarından yararlanılarak çok amaçlı karar verme yöntemleriyle değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçtan hareketle, işletmelere ait bilançolardan elde edilen finansal oranlar ile çok amaçlı karar verme yöntemlerinden olan TOPSIS ve ELECTRE yöntemleri kullanılarak ilgili dönem itibariyle derecelendirmeleri yapılmıştır.

Multi decision making analysis, which determines the decision making process, providing a solution to a problem when there are multi and generally conflicting criteria, is also an analysis used in performance evaluation. Evaluating performance accurately is of great importance to the food industry, in which there is an intense competition. Financial ratios have been used for this purpose for years. This study aims to evaluate the financial performance of companies in the Turkish Food Industry with multi decision making analysis by using financial ratios. Therefore, the companies are ranked with the help of TOPSIS and ELECTRE methods in multi decision making analysis as well as financial ratios obtained form their balance sheets
Keywords: İş; İşletme Finans; İşletme