Klinik pilates egzersizlerinin idiopatik skolyozu olan hastalarda gövde rotasyon açısı ve postür üzerine etkisi - Özden, Ceren Başaran (My University, 2020)
Amaç: Bu tez çalışması; idiopatik skolyozu olan hastalarda, Klinik Pilatesegzersizlerinin gövde rotasyon açısı, omurganın sagital plan dizilimi, postür, yaşam kalitesi, ağrı, kozmetik deformite algıları, kifoz ve lordoz açıları üzerine etkilerini araştırmak için planlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza idiopatik skolyoz tanısı almış 15 – 30 yaş arasındaki 40 birey dahil edildi. Olgular, Klinik Pilates egzersiz ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Klinik Pilates egzersiz grubuna haftada 2 seans olmak üzere toplamda 16 seans grup tedavisi uygulandı. Kontrol grubundaki hastalara herhangi bir egzersiz önerilmedi. Sosyodemografik değerlendirme formu ile olguların; yaş, cinsiyet, özgeçmiş, soygeçmiş ve cobb açıları ile ilgili bilgiler alındı. Gövde rotasyon açısı (skolyometre), Postür değerlendirmesi (Posturescreen Mobile App (PostureCo Inc., Trinity, FL, USA), lomber lordoz ve torakal kifoz açıları (inklinometre), yaşam kalitesi (SRS-23), kozmetik deformite değerlendirmesi (SAQ) ve ağrı değerlendirmeleri (NPRS) uygulandı. Değerlendirmeler, tedavi öncesi ve ilk değerlendirmeden 8 hafta sonra yapıldı.Bulgular: Tedavi sonrasında egzersiz grubunun torakalomber rotasyon açısında, kifoz açısında ve ağrı değerlerinde anlamlı gelişme elde edildi (p=0,002, 0,014, 0,000). Gruplar arasında elde edilen değişim ortalamaları kıyaslandığında, ağrı skorlarındaki değişim klinik pilates grubunda anlamlı üstünlük sağladı (p=0,000). Kontrol grubundan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0.000). Diğer değerlendirme parametrelerine bakıldığında gruplar arasında anlamlı bir farklılık elde edilemedi.Sonuçlar: Çalışmamızın sonuçları bilateral uygulanan Klinik Pilates egzersizlerinin skolyozu olan hastalarda gövde rotasyon açısı ve postür üzerine anlamlı etkisi olmadığını ancak; ağrı skorlarının azalmasında ve kifoz açılarının fizyolojik değer aralığına gelmesinde etkili olduğunu göstermiştir.

Aim of the study: The aim of this thesis was to investigate the effects of ClinicalPilates exercises on trunk rotation angle, spinal sagittal plan alignment, posture, quality of life, pain, cosmetic deformity perceptions, kyphosis and lordosis angles in patients with idiopathic scoliosis.Materials and Method: Forty individuals aged between 15-30 years who were diagnosed as idiopathic scoliosis were included in the study. Patients were divided into two groups as Clinical Pilates exercise and control groups. Clinical Pilates exercise group received group exercises 2 sessions per week for a total of 16 sessions. No exercise was recommended to the patients in the control group. Sociodemographic evaluation form of the cases; age, sex, background, surname and cobb angles. Angle of trunk rotation (scoliometer), Posture evaluation (Posturescreen Mobile App (PostureCo Inc., Trinity, FL, USA), lumbar lordosis and thoracic kyphosis angles (inclinometer) measurements, quality of life (SRS-23), cosmetic deformity (SAQ) and Pain assessments (NPRS) were performed. Evaluations were made before treatment and 8 weeks after the initial evaluation.Results: After treatment, significant improvement was observed in the thoracolumbar rotation angle, kyphosis angle and pain values of the exercise group (p=0.002, 0.014, 0.000). The mean change in pain scores in the clinical pilates group (p= 0,000) indicatedbetter improvement. Pain scores were found to be significantly lower than the control group (p= 0,000). When the other evaluation parameters were examined, there was nosignificant difference between the groups.Conclusion: The results of our study showed that bilateral Clinical Pilates exercises had no significant effect on trunk rotation angle and posture of patients with scoliosis. However it is effective in decreasing pain scores and improving kyphosis angles to the physiological range.
Keywords: angle of trunk rotation; clinical pilates; Fizik tedavi; gövde rotasyon açısı; Health; İdiopatik skolyoz; kifoz idiopathic scoliosis; klinik pilates; kyphosis; Physical therapy; posture; postür; Rehabilitasyon; Rehabilitation; Sağlık