Sinyalize arterlerde ulaşım performansının değerlendirilmesi üzerine bir uygulama örneği - (:unkn) unknown (My University, 2001)
Bu çalışmada, bir sinyalize arter üzerindeki ulaşım performansının çeşitli ofset planlarına bağlı olarak değişimini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bir simülasyon uygulaması tanıtılmaktadır. Bu amaçla, sürücülerin psiko-fiziksel davranışlarına dayanan bir mikroskopik akım modelinin esas alındığı VISSIM simülasyon programı kullanılmıştır. Simülasyon ortamında, sahada gözlenen trafik akımı şartlarının aynen kullanıldığı üç ayrı test gerçekleştirilmiştir. Birinci test, arter üzerinde gidiş ve dönüş yönlerinde hiçbir ofset uygulamasının söz konusu olmadığı kontrol şartlarını; ikinci test, gidiş yönünde bir ofset uygulamasının söz konusu olduğu kontrol şartlarını; üçüncü test de, dönüş yönünde bir ofset uygulamasının söz konusu olduğu kontrol şartlarını simüle etmek amacıyla planlanmıştır. Simülasyon sürecinde, programın kuyruk uzunluğu gibi çeşitli performans parametrelerine ilişkin ölçüleri üretmesi mümkün olmakla birlikte; bunlardan arter boyunca ulaşım performansını daha iyi yansıtacağı düşünülen taşıt başına ortalama gecikme ve taşıt başına ortalama duruş sayılarına ilişkin performans verileri dikkate alınmıştır. Programın her biri 3-saatlik süreyi kapsayan testler boyunca ürettiği performans verileri, 10 ar dakikalık aralıklarla alınan ortalama değerler halinde grafiklere aktarılmıştır. Sonuçlar, offset planlarının kullanıldığı kontrol şartlarındaki performans verilerinin, gidiş ve dönüş yönünde hiçbir ofset uygulamasının söz konusu olmadığı kontrol şartlarına göre %50'ye ulaşan oranlarda iyileştiğini ortaya koymuştur. Anlık ve ortalama değerler itibariyle performans iyileşmeleri, ofset uygulaması için esas alınan yönde daha yüksek değerlere ulaşabilmektedir. Bu durum, sinyalize arterlerdeki trafik akımlarının kontrol sürecinde offset optimizasyonunun çok önemli bir mekanizma oluşturduğu yönündeki beklentiyi desteklemektedir.

In this paper, a performance evaluation of transportation by using various offset plans on a signalized arterial street is introduced. The study is based on a simulation approach. For this aim, VISSIM program which consists of a microscopic simulation model is used. Three tests have been realized by using the same traffic conditions which reflect the field observed traffic situations. First test describes the traffic control condition that has no any offset for two opposite directions along the street. The second test is realized under implementing offset plan-1 in one direction. And last test represents offset plan-2 for opposite direction similar in second test. It is possible to take various performance parameter measurements during the VISSIM simulations such as queue length. But, for evaluations which reflect the performance of whole artery transportation, average delays and average number of stops have been chosen. During 3-hours of each simulation, average delays and average number of stops are taken into consideration and sampled for 10 minutes periodically. These data have been arranged in different graphics to show and evaluate the performance developments. Results have shown that, under the traffic control conditions which have signal timings including adequate offset plan, performance of signalized arterial transportation can been increased in satisfied manner. In this case, performance increasing along the arterial street has been realized up to %50 with respect to no offset control conditions.
A case study on performance evaluations for signalized arterial transportation