Osmanlı’da ekonomi basını: Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi örneği (1885-1886) (1-26. sayıların transkripsiyonu) - Erken, Erhan (My University, 2010)
14 Ocak 1882 tarihinde faaliyete geçen Dersaadet Ticaret Odası, 5 Ocak 1885 tarihinde Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi adıyla ilk süreli yayınını neşretmeye başlamıştır. Osmanlı’da Ekonomi Basını, Dersaadet Ticaret Odası Gazetesi Örneği adlı çalışmamızda, odanın bahsi geçen bu ilk yayınını ele alarak öncelikle onu tanıtmayı hedefledik. Ayrıca incelenen sayılarda yer alan, haber, inceleme, iktibas, tercüme ve ilanlardan hareketle o dönemdeki Osmanlı ve Dünya Ekonomisi hakkında oda çevresinin genel bakış açısını ortaya çıkarmaya çalıştık. Gazetenin bu ilk 26 sayısının incelenmesi, Dersaadet Ticaret Odasının o günün iktisadi ve sosyal hayatında oynadığı rolleri görebilmek açısından yararlı bir başlangıç olarak değerlendirilmelidir. Bu aşamadan sonra, transkripti yapılan ve ilgilendiği konular itibariyle içinde bulunduğu devreyi iyi anlayabilmemize imkan tanıyan metinlerden hareketle, daha detaylı analizler yapabilme imkanı doğacaktır. Alınan bu mesafe sonrasında, daha sonraki yıllarda neşredilen yayınların da aynı bakış açısı ile incelenmesi süreci muhtemelen hızlanacaktır.

Dersaadet Chambre Of Commerce established in January 14, 1882. Dersaadet Chamber of Commerce Newspaper was published as a first periodical publishing of the Chamber in January 5, 1885. The title of our study is Ottomans Business Press, Dersaadet Chamber of Commerce Newspaper Case. By this study, firstly we want to discuss this first publishing as a whole and we aim to promote it as soon as possible. We investigate the first 26 points of this newspaper in one year and in this publications we try to uncover the points of wiev of the people around the Chamber, about Economy of the Ottoman State and World. İn order to explore this point of wiev we try to investigate news, reviews, quotations, articles, advertisement in the newspapers. The investigation of the newspaper's first 26 points, allow us the role of Dersaadet Chamber Of Commerce’s role in the social and economic life of the Ottoman State. Now, we have some transcripted and detailed documents which give us possibilities of making accurate analysis about this era. After this point, some other publications with the same perspective, published later of this time will be investigated probably and the number of this type of investigations will accelerate.
Keywords: Basın; Gazeteler; Yakınçağ Tarihi